Diensten
Menu
Sluiten

1952 – 2012: Heras 60 jaar

Op 1 april 1952 begint Frans Ruigrok, zoon van een smid, in een boerenschuur Hekwerk Industrie Eindhoven. Als eerste kiest Ruigrok voor standaardisatie en seriematige hekwerkproductie. In 1958 verandert de naam in Heras, een afgeleide van HEk- en RASterwerk. Weer als eerste kiest Ruigrok er voor om op ieder hek een Heras-bordje aan te brengen … De naamsbekendheid van Heras gaat inmiddels richting 100%.

Zestig jaar na de oprichting is Heras Europa’s grootste in hekwerken en mechanische en elektronische oplossingen voor buitenbeveiliging. De onderneming, sinds 1986 onderdeel van het beursgenoteerde CRH plc., is actief in 21 Europese landen en in Amerika, Canada en het Midden-Oosten. Bij Heras werken nu in Nederland circa 500 mensen.

Het eerste bouwhek van Europa

Mijlpalen in de jaren ’60 zijn het passeren van de omzetgrens van 1 miljoen gulden (in 1960) en de verhuizing naar Oirschot (in 1966). Heras is dan al landelijk actief. In 1966 brengt Heras het eerste bouwhek van Europa op de markt, toen nog van gaas. Tussen 1968 en 1970 worden vestigingen in België en Duitsland geopend.

Voetbalvandalisme

Doorbraken zijn er ook in de jaren ’80. Stadionhekken en systemen voor toegangscontrole zijn een antwoord op het oprukkende voetbalvandalisme. Al dertig jaar voor de hype komen Heras-groene hekken voor milieuafscheidingen op de markt. Heras Security Systems zorgt voor maatwerkbeveiliging van onder meer talloze penitentiaire inrichtingen in Nederland en Duitsland. In 1986 wordt een vestiging in Engeland geopend. De vrijdragende schuifpoort Delta is 26 jaar later nog de norm in de branche. In 1989 komt het eerste bouwhek van staalmat op de markt. Vanaf 1992 zal Heras uitgroeien tot Europa’s grootste verhuurder van bouwhekken.

Van hekwerk naar buitenbeveiliging

Het begin van de 21e eeuw markeert, zeker na de aanslag op het WTC in New York, een omslag in denken: eigenaren van risicolocaties en waardevolle objecten vragen om een integrale oplossing voor hun buitenbeveiliging. In 2007 volgt weer een primeur: elektronische bouwplaats beveiliging (EBB). Met de beveiliging van de havencomplexen van Exxon Mobil in Rotterdam en Antwerpen wordt de grootste en meest complexe opdracht ooit gerealiseerd. Alle mechanische en elektronische beveiligingscomponenten komen samen in het Heras Experience Center in Oirschot, dat in 2008 wordt geopend.

Design, duurzaamheid, innovatie

In 2011 introduceert Heras de vrijdragende schuifpoort iGate, een eigen ontwikkeling. De iGate wint in een jaar tijd drie Europese designprijzen. Als eerste en enige in de branche verwerft Heras het in Nederland hoogst haalbare certificaat CO2-bewust niveau 5. Een gepatenteerde montagetechniek zorgt voor het meest duurzame en betaalbare hek op de markt (Grence). Baanbrekend is de aanstaande ontwikkeling van het 4D-hek op basis van roterende panelen die steeds een andere functie hebben, voor het opwekken van energie tot het neutraliseren van stikstof en communicatie (LED-boarding).

De fabriek van morgen

Heras viert het 60-jarig bestaan aanstaande zaterdag, 31 maart, met het voltallige personeel. Dan worden ook de plannen voor de nabije toekomst gepresenteerd, waaronder de opstart van een 4e Europese productielocatie voor bouwhek en ‘De fabriek van morgen’, wat de meest energie-efficiënte plant voor de productie van hekwerken moet worden.