Diensten
Menu
Sluiten

Ben van Doormaal: “Produceren van hekwerk en poorten in Nederland kan gewoon”

“Dat ik zelf ook in de productie van hekwerken en poorten heb gewerkt helpt wel, omdat medewerkers me eerder geloven. Ik kan over lassen meepraten, of hoe een tekening gelezen moet worden. Ik heb op alle afdelingen in de productie wel wat gedaan.” Ben van Doormaal is eindverantwoordelijk voor de productie bij Heras en heeft het hele bedrijf al gezien: “Ik zit hier al 27 of 28 jaar, en heb al allerlei functies gedaan, wel altijd binnen productie en logistiek hoor.” En Ben laat zien hoe je in Nederland nog steeds effectief en efficiënt hekwerken en poorten kunt produceren.

Ben

Ben van Doormaal met de Safety Award

Hekwerk en poorten uit Nederland

“We zien een trend in Nederland dat producten die men 10 jaar terug in Oost-Europa liet maken, weer hier worden gemaakt, maar dan wel meer geautomatiseerd. De kwaliteit is beter, de snelheid hoger en je hebt minder milieuvervuiling door transport. Er komen nog elke week hekken aan uit China hoor, maar dan praten we wel over een ander soort hekwerk. Je kunt aan zo’n Chinees hek niet zien hoe lang het blijft staan.” Maar volgens Ben moet Heras ook niet alles willen doen: “Ik denk dat we ons echt moeten gaan specialiseren in bepaalde productgroepen. Die keuze hebben we een aantal jaren terug ook genomen: we maken zelf alles op het gebied van draai- en schuifpoorten en spijlenhekwerk. Gaas is echt een inkoopproduct, dat zie je steeds minder worden. Je kunt ook niet overal de beste in zijn, je moet het soms gewoon inkopen.” Ben vervolgt: “Ik vind het leuk dat mijn werk zo afwisselend is en dat ik met leuke collega’s mag werken, maar de scherpe doelstellingen spreken me ook wel aan. Ik ben best wel een beetje prestatiegericht.” En wat doet Heras om te verbeteren? “We zijn onze productiviteit gaan meten en die hebben we strakker neergezet. We maken mensen ook breder inzetbaar: een lasser kan bijvoorbeeld ook bij assemblage ingezet worden. Iedereen moet 3 activiteiten kunnen doen en elke morgen kijken we wat mensen die dag moeten doen.” En hoe vinden ze dat? “De mening over het rouleren wisselt: sommigen vinden het fijn en anderen minder, maar daar proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden.” Ben is dan wel de manager, hij probeert zoveel mogelijk rekening met de wensen van anderen te houden merk ik.

Heras Products in Oirschot productieproces 3-4 lassen van hekken

Heras Products in Oirschot productieproces 3-4 lassen van hekken

Veiligheid voor alles

“We hebben onze vaste capaciteit naar beneden afgebouwd: van 95% vast naar 60%, tekorten huren we in, afhankelijk van vraag en aanbod. We plannen tegen oneindige capaciteit en we zijn continu aan het verbeteren: wat kunnen we doen om minder klachten en een hogere productiviteit te krijgen. Maar wel veilig, we hebben zelfs een Safety-award gewonnen van ons moederconcern CRH.” En hoe breng je dit bewustzijn op de medewerkers over? “Samen met teamleiders bepalen we doelstellingen en dat doen zij daarna weer samen met de medewerkers. Iedere maand tijdens werkoverleg wordt verteld of mensen op koers zitten, soms doen we dat zelfs op uurbasis, bijvoorbeeld vierkante meters coating of gepickte meters. In het begin vonden ze dat eng, maar als ze nu de cijfers niet horen vragen ze ernaar. Uiteindelijk gaan mensen het als prettig ervaren.” En blijkbaar werkt de aanpak van Ben ook.
“We zien dat een barometer zoals die van ziekteverzuim daalt van 7% naar 4%. Mensen voelen zich blijkbaar goed, werken veilig, ze worden gehoord en de doelen zijn duidelijk.” En qua productiviteit? “Het mooie is dat onze productiviteit ieder jaar toeneemt. Het eerste jaar 20-25%, nu is dat wel minder maar er is wel groei. Mensen hoeven niet harder te werken maar wel slimmer en de communicatie moet beter.” Hoe gaat dat in praktijk? “Ik overleg elke dag een kwartiertje met elke afdeling en we kijken naar productiviteit en klachten en zo. Datzelfde doen de mensen een half uur later op hun afdeling om mensen goed te informeren. Want die mensen maken wel het verschil.” Ben praat regelmatig over zijn ‘mensen’ valt me op.

“Ik denk dat Heras een goed bedrijf is dat goed is voor haar mensen en in ze investeert. Denk aan scholing en zo, mensen krijgen de kans om zich met het bedrijf samen mee te ontwikkelen. Er zitten in de productie veel mensen die er al 15 jaar of langer werken. Een sociaal, laagdrempelig bedrijf.” Ben is trots op zijn werkgever merk ik, niet vreemd dat hij er al 27 jaar werkt. En ik denk dat hij er nog wel 27 jaar achteraan plakt.

coatcabine-2011-682x1024px-e-nr-1490

Interview door Edwin Vlems