Diensten
Menu
Sluiten

Beveiliging van een boerenerf: méér dan een opritverklikker

“Boerenbedrijven liggen vaak nogal afgelegen en de (sociale) controle is over het algemeen minder. Inbrekers rijden met hun auto het erf op en breken de afgesloten loodsen, schuren en opslagplaatsen open op zoek naar middelen. We zien een duidelijke toename.” De woordvoerder van de Politie Noord-Nederland beschrijft een probleem dat in heel Nederland wordt gesignaleerd volgens LTO: de toename van inbraken bij agrarische bedrijven: “Uit alle meldingen blijkt dat de inbrekers voorbereid te werk gaan. Eerst wordt de omgeving verkend en dagen later slaat men toe.” We hebben Heras-collega Ben van Steensel, deskundige op het gebied van ‘agrarische beveiliging’, gevraagd om wat tips. Maar eerst zullen we eens bekijken waar inbrekers zoal naar op zoek zijn.

Inbraken op het erf: waar komen inbrekers voor?

Uit onderzoek blijken de volgende producten op een boerenerf vooral interessant voor inbrekers:

  • Gewasbeschermingsmiddelen
  • Elektronica uit tractoren
  • Kunstmest (ingrediënt voor bommen)
  • Diesel
  • Gereedschap/shovels/grasmaaiers

Vanwege de toename aan inbraken heeft LTO met CCV het platform ‘www.beveiligmijnboerenbedrijf.nu’ opgezet, waar boeren een gratis beveiligingsscan aan kunnen vragen. Op dit moment is vanwege het succes het maximum van 750 aanvragen ruim overschreden, en een wachtlijst opgezet. Door een nieuwe subsidieregeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie worden boeren en tuinders vanaf nu extra gestimuleerd om te investeren in producten zoals een opritverklikker, dieseltankalarm, voertuigbewaking, hang- en sluitwerk, een camera en een pinautomaat voor ondernemers met een boerderijwinkel. Als ze dat doen, krijgen ze de helft van hun investering terug.

Boeren hebben naast diefstal soms ook te maken met vandalisme en zelfs activisme (denk aan nertsen), en kwaadwillenden komen ook wel eens wat brengen naar boerderijen: chemisch afval. Al deze bedreigingen roepen de vraag op: wat kun je er tegen doen? Ben van Steensel heeft er een eigen visie op.

opritverklikker

“Een opritverklikker alleen is niet genoeg”

“Tot enkele jaren terug kregen we niet zoveel aanvragen van boeren voor beveiliging, die hoefden zich niet zo te bekommeren over de veiligheid van hun erf. Maar vooral sinds de wetgeving rond rode diesel is veranderd, kwamen er steeds meer meldingen bij mij terecht. En sinds die tijd word ik binnen Heras gezien als de specialist merk ik.” Dus het aantal poorten voor een boerderij neemt toe? “Ja, op Goeree Overflakkee bijvoorbeeld heb ik toch wel een stuk of 10 elektrische schuifpoorten  staan, daar kijkt iedereen naar elkaar en men neemt het van elkaar over. Ik zag in de Volkskrant zelfs een foto van een boerengezin voor een Heras-poort. Wat meespeelt is dat de respons van de politie in het buitengebied veel trager is dan in de stad. Dus dan is voorkomen beter dan genezen.” En blijkbaar zien steeds meer boeren dat in.

“Als je het succes van die beveiligingsscan van LTO ziet blijkt het toch een trend te zijn. Maar dat heeft natuurlijk ook met die 50% subsidie te maken, alhoewel ik me wel afvraag of de producten die ze subsidiëren voldoende afschrikwekkend effect hebben. Een opritverklikker geeft bijvoorbeeld een signaal als iemand het erf oploopt, maar die persoon merkt het niet. En hoe snel ben je dan ter plekke?” En wat betekent dat? “Volgens mij werkt afschrikken altijd nog het beste. Een inbreker komt altijd van tevoren de locatie bekijken, en als hij dan een poort ziet staan, zal hij eerder besluiten om naar de volgende te gaan. Want een inbreker op een boerenerf is altijd met de auto vanwege de omvang van het terrein, hij rijdt zo het erf op en parkeert achter een schuur die vaak gewoon open staat.  Hij parkeert ook niet buiten het terrein vanwege de sociale controle van andere boeren. Als hij niet het terrein op kan met zijn auto heeft het geen zin, en rijdt hij door naar de volgende.” Er is overal wel wat te halen natuurlijk.

Opritverklikker1

Inbraken voorkomen in plaats van genezen

“Waar komt het dievengilde voor? Ze stelen diesel -proletarisch tanken noemen we dat-, handgereedschappen, onderdelen van tractoren noem maar op. Die elektronische onderdelen worden vaak op bestelling gestolen, door hele andere typen inbrekers dan degenen die gewoon voor wat handgereedschap langskomen.” En hoe ver gaan ze? “Ze zijn ook wel eens bij een boer binnen geweest die op vakantie was, dat wisten ze blijkbaar. Een man en vrouw met twee dochters, dat heeft toch wel impact.”

“De 50% subsidie die wordt gegeven is vooral op detectoren zoals een opritverklikker of een alarm op de dieseltank. Op zich nuttige apparaatjes. Een track&trace voor op de tractor is ook effectief, of een kluisje en wat hang en sluitwerk. Maar in mijn ogen is het in een open ruimte als een boerenerf veel slimmer om de inbreker van tevoren al van gedachten te doen veranderen.” En hoe doet Heras dat? “Wij kijken veel meer naar het totaalplaatje, we proberen de toegangen af te sluiten zodat ongewenst bezoek niet het terrein kan oprijden. Maar we zeggen het ook als het de moeite niet loont hoor, als er niet veel te halen valt.”   Als er meerdere toegangen  zijn kun je voor de hoofdingang een elektrische poort  gebruiken en simpele handbediende draaipoorten aan de overige ingangen.” En dat geeft rust.

“Het feit dat mensen op het terrein komen doet veel met een boer. Hij slaapt niet lekker meer, hij is daar gevoelig voor. En een goede nachtrust is veel waard voor iemand die zo vroeg op moet. Want de volgende dag wacht de arbeid”.

Opritverklikker2

Boeren krijgen meer en meer te maken met criminaliteit. Gereedschap, brandstof, auto’s; het wordt allemaal van het erf gestolen. Ook wordt er steeds vaker chemisch afval op het platteland gedumpt. Hieronder staan cijfers uit een enquête die vorig jaar is gehouden onder boeren.

Criminaliteit

Cijfers van: LTO

Bron: NOS

Interview door Edwin Vlems