Diensten
Menu
Sluiten

HenkJan Hoekstra: “Het gaat weer beter in de bouw en infra”

“Zoals gebruikelijk hebben we als Heras ook dit jaar de Infra-beurs bezocht. De beurs is erg gericht op de infra-sector, er zitten dus veel klanten van Heras: wegenbouwers, grondwerkers, aannemers, noem maar op. En omdat we redelijk veel zaken doen met grondwerkers en infra-bedrijven was het een mooie gelegenheid om hun stands te bezoeken.” HenkJan Hoekstra is Verkoopadviseur bij Heras, en gespecialiseerd in ‘infra’. Ik heb met hem de ontwikkelingen besproken die hij bij zijn belangrijkste klanten heeft gezien op de beurs: grondwerkers en infrabedrijven. En daar gaat het weer beter mee volgens HenkJan: “Het viel me op dat het er druk was, wat bevestigt dat het wat aantrekt in de bouwwereld. De exposanten stonden er met mooie stands, en het was ook druk qua bezoekers.” Een interview over de ontwikkelingen bij grondwerkers en infra-bedrijven.

Voor grondwerk wordt snelheid steeds belangrijker

“Grondwerkers hebben als hoofdtaak het klaarmaken van grond voor een project. Ze doen ook vaak het transport van grondstoffen, leveren machines en doen ook straatwerk. Maar ze bieden ook vaak het hekwerk aan, en dat vragen ze bij ons op. Voor hun is het belangrijk dat ze goed advies aan hun klant kunnen geven, en dat ze een leverancier hebben die bij hun prijs- en kwaliteitsimago past. En dat is Heras dan vaak.” En waar letten grondwerkers op? “Grondwerkers zijn van verschillende grootte, van familiebedrijfjes tot grote corporaties. Wat ze verbindt is dat ze vanuit bestekken werken, daar staat in waar de hekken aan voldoen. Maar prijs is niet alleen belangrijk, betrouwbaarheid en snelheid zijn minstens zo belangrijk. Daar gaan de meeste gesprekken ook over: hoe vlug kun je leveren.” Waarom is snelheid zo belangrijk voor grondwerkers? “Ze krijgen vaak op het laatste moment de opdracht, het lijkt wel een trend dat ze steeds sneller moeten werken. Wij zijn als leverancier van hekken altijd de laatste schakel, zowel bij het inkopen als bij de werkzaamheden. Wij leveren altijd als laatste op, vlak voordat het project wordt opgeleverd. Dus als wij laat zijn, hebben zij ook een probleem.” Snelheid is belangrijk in het grondwerk, maar duurzaamheid blijkbaar ook.

“Ik denk dat qua trends MVO en duurzaamheid nog steeds de boventoon voeren, daar maakten veel bedrijven reclame voor. Vanuit Heras vinden we dat ook belangrijk, we hebben een paar speciale productlijnen die “groen” zijn en energiezuinige apparatuur speelt vaker een hoofdrol in de beslissing van de gebruiker.” En dat vinden klanten belangrijk? “Steeds belangrijker inderdaad. Onze goede score op de CO2 Prestatieladder is een belangrijk argument. Maar er hechten steeds meer eindgebruikers belang aan duurzaamheid, dus de bouw en infra moeten daarin mee.” En ook in een goede beveiliging.

Het beveiligen van infra

“Je moet bij de beveiliging van infra in twee fasen denken. Onze collega’s van Heras Mobile leveren de bouwhekken, maar dat is voor het bewaken van het bouwproces. Wij leveren als Heras de beveiliging van de eindgebruiker.” En welke ontwikkeling zie je daarin? “De kennis over beveiliging komt steeds meer bij de infrabedrijven te liggen, over camerabeveiliging bijvoorbeeld of hekwerken. Het wordt steeds meer ingeburgerd, het belang van beveiliging wordt steeds meer ingezien.” En dus gaan ook infra-bedrijven zich erin verdiepen.

“Hun klanten vragen erom, dus willen ze ook steeds meer advies geven. En dus moet je je als Heras goed profileren naar bouwbedrijven en infra, zij zitten immers als eerste aan tafel. We dragen onze kennis zoveel mogelijk over, we vertellen overal over de mogelijkheden.” Waar moet ik dan aan denken? “Bijvoorbeeld over de Speedgates, dat er méér mogelijkheden zijn dan alleen draaipoorten en schuifpoorten. Het zijn speciale poorten, maar je ziet ze ook steeds vaker bij standaard toepassingen. Bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie, vanwege de strengere maatregelen. Mensen kunnen dan snel het terrein op en af. ” HenkJan moet regelmatig advies geven, en hij heeft daar ook een eigen aanpak voor.

“Ik kijk bij een project vaak hoe er wordt gewerkt: wie mag toegang, hoe melden ze zich aan, dat soort dingen. Je moet onderscheid maken tussen toegang geven en detecteren. Toegang verlenen is iets anders dan inbraakdetectie, maar het hangt ook samen: als je beveiligt moet je natuurlijk ook kijken wie je terrein op mag.” En waar moet een infrabedrijf op letten? “Het belangrijkste voor de gebruiker is dat ze weten wie op het terrein is, of wie het terrein probeert op te komen. Daar hebben we bij Heras de ADVAT aanpak voor, een stappenplan waar je doorheen gaat om een goed advies te kunnen geven.” En dat advies wordt steeds belangrijker, ook online.

“Ik denk dat de ontwikkelingen nooit stilstaan, iedereen moet in hoge snelheid innoveren. Je ziet dat door internet kennis snel verspreid wordt door alle lagen van de markt. Klanten hebben zich steeds beter voorbereid. Ik vind dus ook dat onze informatie online goed beschikbaar moet zijn. En met dit artikel zetten we weer een stapje verder vooruit natuurlijk.”

Interview door: Edwin Vlems