Diensten
Menu
Sluiten

Buitenbeveiliging en mobiele technologie horen bij elkaar

“De mensen die er zijn, die zijn er. En degenen die nog moeten komen, die moeten nog komen.” Met deze Cruijffiaanse uitspraak deed Johan van den Wittenboer de informele opening van de Heras-bijeenkomst over ‘buitenbeveiliging en mobiele technologie’. Maar Johan kwam ook met een wijsheid waar ik me in kon vinden: “We kunnen wel innoveren van 4G naar 5G en van HD naar 4K, maar waar het om gaat is hoe je slim omgaat met al die technologie.” Een waarheid als een koe op een interessante bijeenkomst. En dat de thema’s ‘buitenbeveiliging’ en ‘mobiele technologie’ beter bij elkaar passen dan je denkt, wordt uitgelegd door gastheer Joop van Esch.

Alles wordt mobiel, ook buitenbeveiliging

“Het is misschien geen combinatie die meteen logisch lijkt, Heras en mobiel, maar als je er over nadenkt wel. Want Heras levert buitenbeveiliging, en als je buiten werkt -waar meestal geen kabels liggen- kun je niet om mobiele technologie heen. “ En inderdaad: op veel plekken waar Heras haar werk doet liggen geen kabels, en wordt IT al snel mobiele IT. Gelukkig kan er tegenwoordig veel op dat terrein, zo bleek wel tijdens de presentaties van deze middag in maart. En Commercieel Directeur Cindy van den Dungen mocht de aftrap doen.
“We hebben al meer dan 60 jaar een traditie in hekwerk waarbij de laatste 10 jaar een focus is gekomen op buitenbeveiliging. Maar wat zal ons de komende 10 jaar brengen?” Cindy liet een aantal marktontwikkelingen de revue passeren, veel op het gebied van veranderende klantvraag, IT, kennis en mobiel: “Stel je voor dat je alle kennis die je nu op je smartphone hebt vroeger in de vorm van boeken mee had moeten slepen, dat zou onmogelijk zijn.” IT en mobiele technologie raken volgens Cindy alle branches, ook die van Heras: “Onze klanten vinden 24/7 beschikbaarheid en op afstand monitoren de normaalste zaak van de wereld. Zij stellen steeds hogere eisen, omdat er steeds meer mogelijkheden zijn: beheren in de cloud, service op afstand noem maar op. We ontwikkelen dan ook naar buitenbeveiliging & beheer” En hoe naïef het is om nieuwe ontwikkelingen te negeren blijkt wel uit een confronterend filmpje dat Cindy laat zien vol interviews uit 1998 over de mobiele telefoon: “Nee, die ga ik nooit gebruiken.” De boodschap van Cindy was duidelijk: de wereld verandert en digitaliseert, en we kunnen er beter maar open voor staan. En hoe snel het verandert bleek toen een man met een camerajas voor de groep kwam staan.

WCCTV4

Buitenbeveiliging en mobiel: steeds meer mogelijk

Het Engelse bedrijf WCCTV (de W staat voor ‘wireless’) is gespecialiseerd in draadloze dataverzending (beeld, audio en alarm), en laat verschillende interessante mobiele toepassingen de revue passeren. De jas die de presentator draagt met ingebouwde camera kan door soldaten, politie of beveiliging worden gebruikt om gevaarlijke situaties op camera vast te leggen. Maar ook om hulp in te schakelen, want er zit een ‘panic button’ in. Het bedrijf laat met wat in- en uitzoomen zien hoeveel details de camera’s tegenwoordig kunnen laten zien die overal hangen, en die zelfs bewegende objecten en mensen kunnen volgen die voorbijkomen. Maar wat deze Engelse heren net als Johan willen benadrukken is dat innovatie niet gaat om een hogere resolutie, maar om het slim omgaan met technologie: “We want to make everything easier for our customers.” En dat doen ze met slimme toepassingen.
Ze laten bijvoorbeeld een sensor zien die langs treinrails zijn geplaatst, zodra water gedetecteerd wordt, wordt hun systeem ‘wakker’ en zendt beelden van de rails naar een meldkamer. Of ze zetten camera’s op kleine scheurtjes in rails om ze op afstand in de gaten te kunnen houden. En een erg geavanceerde toepassing bestaat uit camera’s die bij spoorwegovergangen meten hoe druk het er is, zodat de beheerders betere beslissingen kunnen nemen. Zoals de beslissing om op die plek een brug te bouwen als er veel mensen oversteken. Of nog intelligenter: de beslissing om meteen in actie te komen als de camera ziet dat iemand op het spoor stil blijft staan. Allemaal slimme toepassingen die vanwege hun locatie één probleem hebben: het verzenden van informatie moet via mobiele netwerken, via verbindingen. En daar is KPN weer in gespecialiseerd.

mobiele-technologie1

Zonder verbindingen geen geavanceerde buitenbeveiliging

“Toen ik vanmorgen uit bed stapte en beneden kwam, zag ik dat de kinderen mijn beveiliging op de iPad gehackt hadden. Ik besefte toen weer dat we met een nieuwe generatie te maken hebben voor wie dit een onderdeel van het leven is.” De presentatie van KPN begon met een erg herkenbaar voorbeeld, en ging over op een interessant kijkje in de toekomst: als alle apparaten aan elkaar verbonden zijn. KPN noemt dit niet Internet of Things, maar ‘Internet of Everything’: alles gaat met elkaar verbonden worden, ook bomen, schapen en honden. Omdat chips steeds goedkoper en kleiner worden zijn ze ook makkelijk overal in te bouwen, zoals in dijken om verschuivingen te detecteren.
KPN is op dit moment actief met het maken van alle verbindingen tussen al deze ‘dingen’, waaronder een project met Tesla waarbij KPN zorgt voor de data die de auto onderweg nodig heeft, inclusief muziek voor de chauffeur. KPN rolt ook een nieuw ‘low power long range’ netwerk uit, wat ideaal is voor het koppelen van ‘dingen’ die niet zo nodig de hele dag online hoeven te zijn, zoals een overstromingssensor. Maar als straks alle schapen en bomen een simkaart hebben, moeten ze natuurlijk ook beheerd worden. En daar komt Jasper om de hoek kijken.
Jasper is geen man maar een bedrijf: Jasper Technologies helpt bedrijven om alle ‘dingetjes’ die op internet zijn aangesloten te beheren. Want zoals elke consument weet hoe duur het kan zijn als je dat ene telefoonabonnement steeds over de limiet laat gaan, dat geldt natuurlijk in veel sterkere mate voor bedrijven die hele grote verzamelingen mobiele apparatuur moeten beheren. En Jasper (nu onderdeel van KPN en dus een indirecte leverancier) helpt daarmee, om te zorgen dat bedrijven slim omgaan met al die ‘things’ op internet.

En dat is ook wat Johan van den Wittenboer duidelijk probeert te maken.

“Weet je wat het is Edwin, het slim koppelen van al die technologie is op dit moment een belangrijke waarde die Heras toevoegt.” Ik spreek Johan na de bijeenkomst nog even aan op zijn terechte conclusie eerder die avond. “De juiste combinatie van signalen is belangrijker dan de kwaliteit van het  beeld, meestal heb je geen HD-beelden nodig maar bijvoorbeeld wel als er een indringer is.” Joop van Esch valt hem bij: “Voordat er grote investeringen worden gedaan helpen we de klant met nadenken: wat is je doel, en wat heb je minimaal nodig? Wat wil je live zien, en wat mag worden opgenomen? We hebben lange relaties met onze klanten, en volgens mij heeft dat te maken met het feit dat we meedenken en de behoeften van de klanten centraal stellen. Want als we de behoeften van de klanten belangrijker vinden dan de onze, dan komt het met onze behoeften uiteindelijk ook wel goed.”

mobiele-technologie

Bovenstaande verslag is opgetekend tijdens de workshop Mobiele Technologie, gehouden op woensdag 11 maart 2015 in het Heras Experience Center. Heras organiseert meerdere kennissessies per jaar, waarbij relaties en geïnteresseerden worden geïnformeerd over actuele buitenbeveiliging thema’s. Wilt u ook eens een kennissessie bijwonen, stuur uw gegevens door op marketing@heras.nl en wij houden u op de hoogte.

Blogverslag door Edwin Vlems