Diensten
Menu
Sluiten

Buitenbeveiliging in Marokko: “Referenties zijn belangrijk”

“Als je in Marokko iemand vraagt een hotel te regelen, kan het zijn dat je opeens mee naar iemand thuis wordt genomen. Je kunt dat ook niet weigeren, het is de cultuur. Het geeft aan dat je een bepaalde relatie hebt met iemand.” Rudy Janssens reist namens Heras de wereld rond om te helpen bij internationale en lokale beveiligingsprojecten, en maakt daar veel mee. Hij kijkt altijd naar de positieve kant van cultuurverschillen, maar beseft dat er ook nadelen zijn: “Je hebt bij iemand thuis natuurlijk geen vrije tijd, je wordt volledig opgeëist. Maar ik zie het vooral als een compliment.” En Rudy reist regelmatig door landen als Marokko.

Voetbal opent de poort naar internationale beveiliging

“Ik was eens in Marokko in het kader van een handelsmissie. De KNVB heeft een programma ‘Worldcoaches’ om lokale mensen op te leiden tot voetbalcoach. Naast de sportieve opleiding hangt er een sociaal programma aan vast over respect, hygiëne, respect voor vrouwen, noem maar op. Een heel mooi uitgebalanceerd programma.” En wie realiseert dat dan? “Verschillende Nederlandse bedrijven. Ten Cate levert bijvoorbeeld het synthetisch voetbalveld, Philips de verlichting en wij het hekwerk. Maar er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar watermanagement onder het trapveldje. Het project is dus heel sociaal, en ze doen dat in meerdere ontwikkelingslanden. Je creëert daar dan een nieuw centrum als het ware, dat mensen aantrekt. Het is een gigantisch succes, ook erg maatschappelijk verantwoord. De materialen die we toepassen zijn ook veilig en groen.” En het biedt ook mooie referenties blijkbaar.

“De KNVB neemt dan ook een ambassadeur mee, zoals in dit geval Ruud Krol. Ruud is nu ook trainer van Casablanca, hij heeft al 11 jaar ervaring in Afrika met coachen. Je ziet ook dat er snel resultaten uit komen, we gaan nu een 12-tal voetbalveldjes neerzetten in Marokko.” En komt daar zakelijk gezien ook nog iets uit? “De ministeries of privé-partijen zien de voordelen van de sportveldjes, en gaan erin investeren. Maar je moet natuurlijk vanuit zo’n pilot een referentie gaan bouwen, en kennis erover delen. Dat kennis delen is ook typerend voor Nederlanders, voor mij als Belg was dat eerst wel even wennen.” Maar Rudy is een echte globetrotter merk ik.

Heras-kennis, lokale handjes

“Marokko staat bekend om haar fosformijnen, we hebben daar verschillende projecten voor gedaan. Eén fosformijn had 7 kilometer hekwerk nodig in een onherbergzaam gebied. We hebben vanuit Heras een engineer er naar toegestuurd die mee ging helpen. Een lokale verdeler heeft zijn eigen installateurs in dienst die de hekwerken van Heras bouwen, en die mensen leiden we dan op.” Zo werkt Heras? “Ja, je hebt een lokale partij nodig die voor ons de praktijk doet, we zoeken in elk land een partij die een verlengstuk kan zijn voor Heras. De kennis die ze nodig hebben brengen we ze bij. Meestal daar, maar soms halen we ze naar Nederland. Als ze met een vraagstuk zitten waar ze lokaal niet verder mee kunnen bijvoorbeeld.”

“We hebben in Marokko ook de inrichting van drie golfterreinen gedaan, voor een groot lokaal ontwikkelingsbedrijf die dat bij de lokale Heras-dealer had aangevraagd. Dat zijn mooie referenties.” Golfbanen zijn anders? “Ja toch wel. In Casablanca hebben ze een shopping mall gebouwd die groter moest worden dan de grootste tot nu toe. Maar tijdens de uitvoering gingen ze overal inkopen, en verloren wij het hekwerk op prijs. Ik zag laatst toen ik er weer langs reed dat het hekwerk volledig verroest is, dat wil je niet als referentie. Rond die golfbanen blijft het hekwerk voorlopig nog wel goed.” De lat ligt lokaal niet zo hoog blijkbaar.

Heras: Blog Marokko

Buitenbeveiliging in donker Afrika

“Onze concurrenten in Noord-Afrika zijn meestal Franse bedrijven, maar je ziet dat de kwaliteitsnorm van Franse bedrijven lager ligt. Een mooie referentie in Frankrijk is bijvoorbeeld het Stade de Vélodrome in Marseille, waar Heras de beveiliging moest doen, omdat het op FIFA-niveau moest komen. Met dergelijke referenties komen we in Noord-Afrika makkelijker binnen.” En van daaruit verder? “Precies. Marokko is voor ons ook de hub naar ‘donker Afrika’. We hebben een partij in Mauritanië die actief is voor ons en via handelsbedrijven die exporteren leveren we overal materiaal. Maar de bedoeling is dat we structureel het netwerk uitbouwen, nu is het vooral het leveren van poorten en toegangscontrole. Maar dat is nog maar het begin.” Rudy heeft grote plannen, ook verder in Afrika.

“In Nigeria was er een leeggoedlocatie voor een groot Hollands biermerk waar 100 vrachtwagens per dag langskwamen. Daarvan verdwenen er elke dag een stuk of 5, en ze kregen dat niet beveiligd. Wij hebben daar hekwerken ontwikkeld en poorten met toegangscontrole en slagbomen met een bewakingscentrale. We sturen engineers vanuit Nederland mee die de lokale aannemer begeleidt, dat is onze meerwaarde.” En is dat plezierig werken? “Nigeria is niet het meest ‘dankbare’ land om naar toe te reizen. De bierfabriek dekt dat af met een veiligheidsopleiding, de do’s en dont’s. Vanaf de luchthaven tot aan het project en terug worden medewerkers altijd begeleid, dat is wel een noodzaak. Dat gaat zelfs met gepantserde auto’s voor en achter.” Een heel verschil met hier.

“Wat we zien is dat de wereldwijde projectontwikkeling een gigantische markt is. Je wilt je als ‘system integrator’ méér in de picture brengen. Maar dat moet je per land organiseren, zelf of via je lokale dealer. Dat laatste is het makkelijkst, want deze heeft de kennis en de lokale connecties. Wat je zeker niet moet doen is de cultuur exporteren. Respect voor de lokale cultuur is belangrijk, anders hoef je er niet eens te beginnen.”

Rudy Janssens werkt voor Heras Export, actief in diverse landen in Europa, Noord Amerika, Oceanië, Azië en Afrika. Wilt u meer weten over onze internationale activiteiten, dan kunt u contact opnemen met Rudy via r.janssens@heras.com.

Rudy Janssens