Diensten
Menu
Sluiten

Drones en beveiliging: over wetgeving en haren

“Drones zijn niet nieuw hoor. Al rond 1850 werden er ballonnen met dynamiet de lucht in gestuurd om de vijand te bombarderen.” Lucas van Oostrum van drone-specialist Aerialtronics vertelt een interessant verhaal tijdens het Heras-event over de kansen maar ook de bedreigingen van drones. Want voor de aanwezige deskundigen op het gebied van security zijn drones natuurlijk een interessante ontwikkeling, de zaal zat dan ook goed vol. En ook de juridische kant van het drone-verhaal werd goed belicht door zijn collega Timothy Langeveld: “Zodra iets boven een meter de lucht in gaat valt het onder de luchtvaartautoriteit. En dan wordt het qua wetgeving rondom drones erg ingewikkeld.” Een verslag van een mooie dag.

IMG_8013

Drones en beveiliging: ingewikkelde wetgeving

“Ik heb ooit een kleine drone gekocht, en ik ben er met veel moeite in geslaagd om die in de haren van twee van mijn drie dochters te vliegen.” Gastheer Johan van den Wittenboer van Heras heeft zelf ervaring met drones, en mede daarom is hij erg benieuwd wat de heren van Aerialtronics komen vertellen: “Ik weet dat er technisch gezien heel veel kan met drones, maar ook dat het qua wetgeving heel ingewikkeld is.” Hij geeft daarom snel het woord aan Lucas.

“Op het gebied van drones ging ik van hobbyist naar lobbyist, want ik zit veel met politici en overheid rond de tafel.” Oorspronkelijk was de drone volgens Lucas vooral een speeltje van defensie, maar toen er enkele jaren terug drones op de markt kwamen voor hobbyisten, veranderde er veel. “Je moet een drone zien als een vliegende server die informatie deelt. Drones geven toegang tot een derde dimensie die eerst alleen voor piloten en astronauten beschikbaar was. En het biedt veel voordelen, zo is T-Mobile nog maar 3 uur bezig met het controleren van de telefoonmasten in Galgenwaard, wat ze in het verleden twee weken kostte.” En drones zijn populair: “Marktleider DJI uit China verkoopt er 40.000 per maand!”

 IMG_5339

Drones en hyperspectrale camera’s

“Eigenlijk heb je twee soorten drones: fixed wing -zoals de Amerikanen die in het Midden-Oosten gebruiken- en multirotor voor de korte afstanden en flexibiliteit. Ze worden voor van alles gebruikt: zoeken & vinden, het detecteren van indringers, het in kaart brengen van gebieden, noem maar op.” En je kunt er van alles onder hangen blijkbaar: camera’s, sniffers, microfoons. De nieuwste ontwikkeling op dat gebied is volgens Lucas de hyperspectrale camera: “Het licht dat wordt opgevangen wordt door zo’n camera gesplitst naar golflengte en per golflengte opgeslagen. Elk product heeft qua golflengtes een eigen ‘handtekening’, dus zo’n scanner kan springstof herkennen op een deurknop bij wijze van spreken.” En door drones aan te sluiten op het internet kun je veel bereiken qua beveiliging: “Het ‘internet of things’ maakt het wel handig als je 100 van die drones hebt vliegen.” Maar qua wetgeving wordt het niet makkelijker, zo blijkt uit het verhaal van zijn collega en drone-jurist Timothy Langeveld.

Wetgeving en drone: geland bij het Witte Huis

“De overheid, politiek en verzekeraars lopen achter de feiten aan, maar ergens is dat ook te begrijpen. Want drones raken veel beleidsthema’s.” Timothy maakt een lijstje:

  • Nationale wetgeving
  • Internationale wetgeving (drones kunnen de grens over)
  • Het radiospectrum (verdeling van golflengtes)
  • Handel (EU-richtlijnen)
  • Security (b.v. terrorismebestrijding)
  • Privacy (b.v. gezichten automatisch vervagen).

De overheden schrokken wereldwijd wakker toen een tijd terug een drone op het gras van het Witte Huis landde. Nu bleek het een hobby-drone en gebeurde het schijnbaar per ongeluk, maar deskundigen beseften dat dit geen klein dingetje is. Er werd zelfs over gedacht om een machine van Boeing aan te schaffen die drones meteen uit de lucht schiet. Timothy beschrijft hoe angstig overheden reageerden, en ook in Nederland de mogelijkheden beperkten: “Drones moeten nu 150 meter van mensen en gebouwen worden gehouden, maar voor beveiligingstoepassingen is dat natuurlijk erg lastig.” De fout die de wetgever volgens Timothy maakt is dat deze probeert om techniek in wetgeving te vangen, maar daarmee lopen ze altijd achter. Het is volgens hem slimmer om te werken met goedkeuring. “We moeten als gebruikers aantonen dat het veilig kan zijn. Maar we zitten in een vicieuze cirkel, want we kunnen niet aantonen dat drones veilig zijn als ze bijna geen bewegingsruimte hebben.”

IMG_5358

Beveiliging past zich aan drones

Drie leveranciers van Heras lieten tijdens het Zomer-event zien dat hun nieuwe producten ook met ontwikkelingen als drones rekening hielden. Het bedrijf Sick levert laserscanners die verstoringen in een tweedimensionaal vlak kunnen detecteren, bijvoorbeeld in een museum voor een schilderij. Maar op de juiste hoogte kunnen ze op een buitenterrein ook inkomende drones detecteren natuurlijk.
Leverancier Sensor BV toont warmtecamera’s die via infrarood kunnen laten zien waar in het donker mensen lopen. De eerste camera’s uit 1958 wogen nog 25 kilo, maar de nieuwste past al in je binnenzak (en dus onder een drone).
Leverancier Sony is natuurlijk specialist op het gebied van camera’s en videodetectie, en liet bij Heras zien hoe ze dat samen met het bedrijf Owls in lichtmasten inbouwen: “Nadat de burgemeester van Moskou was overvallen moesten er opeens heel veel van die masten met video geleverd worden.” En deze masten zijn natuurlijk ook prima bruikbaar om drones te detecteren.

Johan van den Wittenboer komt afsluitend met een idee om de wetgeving over drones te versnellen: “Misschien moeten we wetgeving forceren, zoals Uber dat doet met het autodelen?” Ook hij begrijpt dat de drone door overheden als bedreiging wordt gezien: “De drone bekijkt, dropt, haalt op, besmet en crasht. Allemaal erg gevaarlijk. Maar laten we het vooral positief bekijken, en focussen op de kansen van de drone.” En daar konden de aanwezigen het alleen maar mee eens zijn. Want de drone is ‘here to stay’.

IMG_7997

Bovenstaande verslag is opgetekend tijdens het Heras-event “Heras brengt u op (de) hoogte, gehouden op donderdag 11 juni 2015 bij het Heras Experience Center. Heras organiseert meerdere kennissessies per jaar, waarbij relaties en geïnteresseerden worden geïnformeerd over actuele buitenbeveiliging thema’s. Wilt u ook eens een evenement of kennissessie bijwonen, stuur uw gegevens door op marketing@heras.nl en wij houden u op de hoogte.

Blogverslag door Edwin Vlems