Diensten
Menu
Sluiten

Een kaasboerderij beveiligen is ook ‘food defense’

“Ik was net bij een boer in Wissekerke die zich ook niet langer veilig voelde, hij wilde een toegangspoort. Je moet als boer vooral voorkomen dat ongenode gasten met een auto je erf op kunnen komen, want te voet doen ze dat niet. Dat geldt voor de diefstal van kaas, maar eigenlijk voor alle diefstallen bij boeren.” Ben van Steensel is Verkoopadviseur bij Heras, en wordt regelmatig door boeren benaderd die hun erf willen beveiligen. Tegen diefstal, maar tegenwoordig speelt er bij producenten van voedingsmiddelen een andere wereldwijde ontwikkeling: ‘food defense’. “Na de aanslagen van 11 september zijn de Amerikanen steeds hogere eisen gaan stellen aan beveiliging van de productie van voedsel, zodat er geen opzettelijke besmettingen mogelijk zijn. Voedselterrorisme zeg maar. En dan krijg je richtlijnen als ISO 22000, IFS en BRC die steeds strenger worden, en die een ‘food defense plan’ van je eisen.” En daar weten Ben en zijn Heras-collega’s veel van. Maar ook van kaasdiefstal.

Diefstal van boerenkaas

“Boerenkaas is nieuwste doelwit van dievenbendes”, zo maar een recente krantenkop over de groeiende diefstal van boerenkazen. Deskundigen wijzen in het artikel al snel naar Oost-Europeanen, omdat de diefstallen elk jaar vooral op 1 oktober zijn: “Vanaf 1 oktober keren die weer terug naar hun land van herkomst.” Maar ook naar Russen wordt gewezen omdat Nederlandse boerenkaas daar ‘gewild maar schaars’ is door de recente boycot. Ben doet niet mee aan dit vingerwijzen: “Of het Russische criminelen zijn? Maakt me niet uit. Diefstal moet gewoon voorkomen worden, uit welk land ze komen doet er niet toe. De boer is zijn kaas kwijt, en dat moeten we voorkomen. Nu is het kaas, een andere keer is het witte diesel. Maar de filosofie van de toegang tot het erf en hoe je die moet afsluiten, is altijd hetzelfde.” En dus ook bij kaasboeren.

“Er zijn gebieden in Nederland waar veel kaasboerderijen bij elkaar zitten, maar je ziet ze overal wel. Je hebt ook kaasproducenten zijn die niks verkopen aan particulieren, dus die hoeven ook niemand op hun terrein toe te laten. Er zijn ook bedrijven die voor derden kazen maken, of die hun koopwaar zelf niet maken en alleen kopen. Dat bepaalt allemaal wel de mate van beveiliging.” Hoe dan? “Als je klanten ontvangt moet je qua beveiliging denken aan een tweetrapsraket: dat particulieren wel naar de winkel kunnen, maar niet op het achterliggende gedeelte van de boerderij kunnen komen. Een deel van de stal is vaak winkel geworden, waar mensen hun auto kunnen parkeren. Maar daar waar de koeien staan hebben ze niks te zoeken. Als de boerderij groot genoeg is, zijn inbrekers zo brutaal om gewoon het terrein op te rijden. Dat moet je voorkomen.” 

Beveiliging van kaasboerderijen

“Het komt er bij de meeste boeren qua beveiliging op neer dat ze de toegang tot het erf moeten beperken voor auto’s. Dan hoeven ze verder geen dure camerasystemen te installeren. Als iemand niet met zijn auto het terrein op kan om kazen te stelen, dan is het doel al behaald. Hij moet bij wijze van spreken 20 kazen mee kunnen nemen, dat kan niet te voet. Dus meestal is het vrij eenvoudig qua beveiliging.” En als een kaasboer je benadert voor uitgebreider advies? “Als een kaasboer belt voor een scan gaan we ernaar toe, daar zijn we voor op de weg. Als je niet praat met die boer kom je niet in de gelegenheid om de dialoog aan te gaan met betrekking tot hun wensen.” En aan die wensen kan soms eenvoudig tegemoet worden gekomen.

“Er worden op boerderijen ook wel eens slagbomen of poorten toegepast die automatisch open gaan of sluiten, zonder toegangscontrole. Een inbreker ziet dat namelijk niet, die ziet alleen dat er een slagboom is en neemt geen risico. Hij rijdt dan liever verder.” En ’s nachts? “Overdag kun je de detectielus activeren, en ’s avonds hou je de slagboom dicht. Als de inbreker op afstand maar kan zien dat je niet zomaar dat erf op kunt rijden. Want voordat ze toeslaan komen ze kijken natuurlijk.” En dan moet je ze ontmoedigen.

“Boeren zijn er heel veel, maar ze zijn niet zo met beveiliging bezig. Meestal komen ze pas in actie als er iets gebeurd is. Maar het komt steeds dichterbij. Nu zijn het de kaasboeren, en de  volgende keer is het weer een andere tak. En de vraag is of je daarop gaat wachten of juist anticipeert.”

Afhankelijk van het benodigde en gewenste beveiligingsniveau stemmen wij de beveiligingsoplossing af. Ben vertelt u er graag meer over, u kunt Ben en zijn collega´s bereiken via dit formulier of door te bellen naar 0499 55 12 55.

Bloginterview door Edwin Vlems