Diensten
Menu
Sluiten

Eerste gestandaardiseerde hekwerk rolt van de band

Heras kent een rijke historie. In een serie artikelen blikken we hierop terug. In deel 2 zoomden we in op de uitdagingen van Herasoprichter Frans Ruigrok in zijn eerste jaren als ondernemer. In deel 3 leest u hoe Ruigroks droom, de standaardisering van hekken, werkelijkheid wordt.

Eerste gestandaardiseerde hekwerk rolt van de band

Frans Ruigrok, de oprichter van Hekwerk Industrie Eindhoven, het latere Heras, kan na ruim drie jaar ondernemen terugkijken op de nodige hoogtepunten. Hij heeft in het hele land regionale ploegen aan het werk en sleept de genie binnen als klant. Nu is de tijd rijp om zijn revolutionaire idee voor het standaardiseren van hekwerken uit te voeren.

In 1957 gaat de eerste paal de grond in voor het nieuwe complex van Hekwerk Industrie Eindhoven aan de Rondweg in Eindhoven. Naast kantoren en een werkplaats komt er een betonfabriek voor de productie van gestandaardiseerde prefabbetonvoeten voor de hekwerkpalen. Met de verhuizing in 1958 wordt de periode van het echte pionieren afgesloten. Ook wijzigt de naam van het bedrijf in Heras (HEk- en RASterwerk) Hekwerk. Het is, zo blijkt, een naam die degelijkheid uitstraalt en vertrouwen wekt. Reclame maken hoeft niet, klanten komen uit zichzelf.

Kant-en-klare hekwerkonderdelen
Het bedrijf staat stevig verankerd en de grote droom van Ruigrok, de standaardisering van hekwerken, wordt in 1958 werkelijkheid. De fabriek is volledig toegerust op een industriële productie van hekwerken. Lasbanken, zaag- en knipautomaten doen hun intrede en er is sprake van een efficiënte aanvoer en verwerking van ruwe materialen tot kant-en-klare hekwerkonderdelen. De serieproductie komt op gang. Het I-hek is het eerste standaardhek van Heras, vernoemd naar de I-profielstaander en voorzien van een geprefabriceerd betonnen vinblok. Het is het eerste hek zonder schuingeplaatste balk; een revolutionaire oplossing.

Duurzaam eindproduct
In diezelfde tijd wordt afscheid genomen van een tijdrovend systeem. Voorheen werd het materiaal ter verlenging van de levensduur gemenied, gegrond, afgelakt of gebitumineerd. De staanders worden nu volbad verzinkt. Resultaat: een duurzaam en onderhoudsarm eindproduct. Ook de montage op de werkplek wordt vereenvoudigd. Aanvankelijk werd de i-staander geplaatst in een betonblok dat op de locatie zelf werd gestort. Hierbij was men sterk afhankelijk van het weer. Een negatieve bijkomstigheid: de palen stonden nooit even recht. De i-paal met vinblok betekent een aanzienlijke verbetering. Het was nu een kwestie van gaten graven, palen met vinblok plaatsen, bovenhuizen vestigen en afmonteren.

Octrooi voorgespannen betonpaal
Begin jaren zestig introduceert Heras het spijlenvakwerk en de spijlenpoorten met vaste hoogte- en breedtematen en een spijlenvulling als basis. Volbad verzinkt, voorzien van uitwisselbare onderdelen en veel goedkoper dan bestaande systemen. Van het begin af aan is het een enorm succes en zijn de poorten niet aan te slepen. Tegen het einde van de jaren zestig komt, na lang experimenteren, de voorgespannen betonpaal in vier hoogten en met verschillende puntdraadkoppen op de markt. Deze paal kan goed concurreren met andere zware betonpalen. Het idee hiervoor krijgt Ruigrok in Duitsland bij het zien van de enige tot dan toe industrieel vervaardigde hekwerkpaal. Deze paal was gemaakt uit plaatijzer, conisch van vorm en werd gevuld  met beton. De vorm was mooi maar de methode verkeerd, vond hij. Je moet namelijk niet het staal buiten en het beton binnen doen, maar andersom. Zo ontstond het idee van de voorgespannen betonpaal. Op deze paal krijgt Ruigrok een octrooi.

Meer lezen over de historie van Heras?
Iedere week verschijnt een nieuw deel van onze historie. Wilt u op de hoogte blijven? Volg ons vooral op onze socialmediakanalen: LinkedInFacebookTwitter of Instagram.