Diensten
Menu
Sluiten

Goede food-beveiliging begint al bij de boer

Beveiliging van de voedselketen: méér dan BRC en IFS

“Bedrijven met koeltransport zijn echt ‘booming’, die hebben nooit een crisis gehad. Als je bijvoorbeeld dagverse zuivel vervoert heb je continu werk: het rolt de fabriek uit en moet dezelfde dag nog in de schappen. Of kijk naar de groei van de kant-en-klaarmaaltijden: mensen willen minder zelf doen, maar wel vers eten. Dat zijn enorme transportbewegingen die dagelijks plaatsvinden. Het wordt steeds belangrijker om dat goed te beveiligen, gezien het groeiende belang van richtlijnen als BRC en IFS.” Jan van Putten is Verkoopadviseur bij Heras, en heeft veel ervaring in de ‘food’: “In de voedselketen kom je ons overal tegen: dat kan bij een boer zijn die de melk produceert, tot uiteindelijk de supermarkt.” Een excursie langs de voedselketen met een beveiligingsbril. Maar eerst iets over BRC en IFS.

Goede food-beveiliging begint al bij de boer

“Na de aanslagen van 2001 is in de Verenigde Staten de angst voor bio terrorisme gegroeid, dat terroristen het voedsel of drinkwater vergiftigen bijvoorbeeld. Dat heeft geleid tot een groei van het belang van richtlijnen als BRC en IFS, en later is dat overgeslagen naar Europa. Rusland heeft later nog een duit in het zakje gedaan met nieuwe veiligheidseisen voor de voedselketen, maar dat was vooral een politieke kwestie.” Maar je kunt het niet negeren neem ik aan? “Nee, steeds meer voedselverwerkers eisen van hun toeleveranciers een optimale beveiliging. Steeds meer bedrijven kloppen bijvoorbeeld bij ons aan omdat ze bezig zijn met een BRC-audit of een IFS-certificaat, buitenbeveiliging is daar een belangrijk onderdeel van. Zeker als je voedsel naar Duitsland exporteert is een IFS-certificaat onmisbaar, dat wordt steeds vaker als eis gesteld.” Maar hoe ziet die beveiliging van de voedselketen er dan uit? We beginnen bij de boer.

Afbeelding1

“Bij landbouwers zie je nog niet veel beveiliging, maar in de toekomst zal het ook daar toenemen. Er kan natuurlijk al besmetting plaatsvinden, in de melktank bijvoorbeeld. Alhoewel het in de fabriek nog wordt gecontroleerd, zij het dat die controle steekproefsgewijs is.” En wat doen jullie bij de fabriek aan beveiliging? “Bij de melkfabriek verzorgt Heras het hekwerk en de toegangscontrole, maar bijvoorbeeld ook camerasystemen of een kentekenregistratiecamera. Een melkwagen komt dan aanrijden, het kenteken wordt herkend en de poort gaat open. En als er een vaste chauffeur op zit, kan die zich met een pas registreren.” En dan gaan de zuivelproducten naar de winkel. Of om precies te zijn: de distributiecentra.

Beveiliging van de voedselketen komt ook bij de winkel

“We beveiligen de distributiecentra van verschillende winkelketens, je ziet daar het hele patroon dat hiervoor is beschreven terugkomen: hek, toegang en registratie. Maar je ziet wel verschillen: bij de producenten worden de hoogste eisen gesteld, maar de DC’s krijgen ook steeds hogere eisen.” Maar nog niet op het niveau van de fabriek? “Je ziet dat de ontwikkeling van beveiliging inderdaad vooral hard gaat bij producenten van voedsel. Bij een DC is de doorloopsnelheid snel, dan zijn de lijnen wat korter. Het gaat om flinke terreinen met veel transportbewegingen, maar de beveiliging bestaat daar vaak nog uit gaashekwerk en poorten.” En vanuit het DC gaat het transport uiteindelijk naar de winkel.

“Bij individuele winkels is de beveiliging beperkt, meestal zit de beveiliging op winkelcentrumniveau. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een sluisje met een vluchtpoort tussen twee winkels in wordt gezet, dat is dan wel vaak een poortje van ons.” Niet echt jullie specialiteit dus? “Aan de deurbeveiliging en pandbeveiliging van winkels doen we inderdaad niet veel, dat wordt vaak aangelegd door installateurs. Ons specialisme is buitenbeveiliging, hoewel de vraag om te ontzorgen steeds groter wordt. Op het gebied van toegangscontrole bijvoorbeeld.”

“We zijn al erg breed vergeleken met concurrenten, we kunnen ook relatief snel opereren. Ik had laatst een groot transportbedrijf van voedsel heel snel geholpen, zijn pand moest open na een verbouwing vanwege brand. Daar hebben we heel snel kunnen acteren en de beveiliging meteen geregeld. Daar deden we onze klant een groot plezier mee. En daar gaat het om.” 

Interview: Edwin Vlems