Diensten
Menu
Sluiten

Heras als vlaggenschip van het hekwerk

Heras kent een rijke historie. In een serie artikelen blikken we hierop terug. In deel 4 stond de ontwikkeling naar een professionele verkooporganisatie centraal, een periode waarin de omzet naar ongekende hoogte steeg. In deel 5 leest u over de verhuizing naar Oirschot en de wijze waarop oprichter Frans Ruigrok vakmensen aan zich weet te binden.

Heras als vlaggenschip van het hekwerk

Begin jaren zestig heeft Heras zich ontwikkeld tot marktleider. Klanten als de Nederlandse Aardolie Maatschappij, Nederlandse Spoorwegen en de Rijksgebouwendienst kiezen allemaal voor de hekwerken van dit Eindhovense bedrijf. Heras groeit inmiddels uit zijn jasje en start de zoektocht naar een nieuwe locatie.

Behalve de groei, zijn exportplannen en het niet kunnen vinden van vakmensen in Eindhoven factoren die Heras doen besluiten om zich elders te vestigen. Er worden gesprekken gevoerd met de gemeentes Geldermalsen, Zevenaar, Didam en Culemborg, maar toch blijkt de streek rond Eindhoven aantrekkelijk. Daar zijn goede uitvalswegen voor toekomstige export naar België en Duitsland. Herasoprichter Frans Ruigrok ontdekt uiteindelijk Oirschot. De plek is ideaal, precies op de kruising van het Wilhelminakanaal en de toekomstige A58-verkeersaders. Via het kanaal kunnen grondstoffen zoals zand en grind voor de betonfabriek goedkoop worden vervoerd, de eindproducten kunnen via de weg alle richtingen uit.

Vlekkeloze verhuizing
In 1964 is de nieuwe betonfabriek gereed. Een jaar later volgt de metaalwerkplaats en in 1966 het kantoor. Het is een vlekkeloze operatie. Op vrijdag werkt het kantoorpersoneel nog op de Rondweg in Eindhoven en op maandag gaan ze in het nieuwe pand in Oirschot aan de slag. Heras telt op dat moment zestig werknemers en een omzet van zes miljoen gulden. Bij de opening van het nieuwe gebouw spreekt Ruigrok in zijn speech over Heras als vlaggenschip van het hekwerk. Jan Franssen, voorzitter van de personeelsvereniging, doet daarna het woord. Hij ziet zijn kans schoon en haakt in op de woorden van de grote baas. ‘Heras mag dan een mooi vlaggenschip zijn met een goede kapitein, maar als er geen inspraak is, dan komt er van de koers niets terecht.’ Dit is het startsein voor de oprichting van de ondernemingsraad.

Kat uit de boom kijken
Bij de voorbereidingen op de verhuizing, in 1964, wordt besloten om in Eindhoven geen nieuwe mensen meer aan te nemen. Het bedrijf richt de pijlen op het werven van nieuwe personeelsleden in Oirschot. Er worden voorlichtingsavonden georganiseerd, maar de opkomst is gering. De inwoners vinden het maar een ‘vreemde’ industrie, die wellicht de sfeer in het dorp zal verstoren. Vaders komen op de voorlichtingsavonden kijken of het wel pluis is dat hun dochters bij Heras gaan werken. Men kijkt de kat uit de boom. Verkoopleider Herman Wijn herinnert zich: ‘Tot twee jaar na de start in Oirschot kwamen mensen solliciteren die op een van de voorlichtingsavonden polshoogte waren komen nemen.’ Het handjevol mensen uit Oirschot dat het avontuur aandurft, gaat met volledige reiskostenvergoeding in de leer op de locatie aan de Eindhovense Rondweg.

Werken met onderaannemers
In het jaar waarin Heras zich voorbereidt op de verhuizing naar Oirschot, introduceert Ruigrok het montageconcept met vaste onderaannemers. Hij komt op dit idee na de overname van een concurrerend bedrijf. Heras wordt dan verantwoordelijk voor de montage van een loeizwaar hek met een lengte van zeven kilometer, samengesteld uit vierkante betonpalen, rond de BP-raffinaderij in Europoort. Ruigrok besteedt de klus uit aan een onderaannemer, Van Lierop uit Heeze. Het karwei wordt onder zeer moeilijke omstandigheden uitgevoerd, maar de mensen van Van Lierop zijn inventief in het bedenken van oplossingen, ze presenteren zich prima bij de opdrachtgever en ze staan voor hun werk. Vanaf dat moment monteren zij voor eigen rekening de hekken, maar wel onder de vlag van Heras en met auto’s en materiaal van Heras. Het contract bestaat uit een vaste montagevergoeding per type hek. Deze verzelfstandiging van montageploegen verlost Ruigrok in één klap van de personeelsproblemen.

Meer lezen over de historie van Heras?

Iedere week verschijnt een nieuw deel van onze historie. Wilt u op de hoogte blijven? Volg ons vooral op onze socialmediakanalen: LinkedInFacebookTwitter of Instagram.