Diensten
Menu
Sluiten

Heras: een kleine speler op een grote markt

Heras kent een rijke historie. In een serie artikelen blikken we hierop terug. In deel 1 namen we u mee naar de Eindhovense Kattenstraat, waar Frans Ruigrok het toenmalige Hekwerk Industrie Eindhoven begon. In deel 2 zoomen we in op Ruigroks uitdagingen als ondernemer in de eerste jaren na de oprichting.

Heras: een kleine speler op een grote markt

Met een rotsvast vertrouwen in de toekomst startte Frans Ruigrok op 1 april 1952 het bedrijf Hekwerk Industrie Eindhoven, het latere Heras. Hij had revolutionaire ideeën voor het standaardiseren van hekwerken, maar de klanten stonden in deze beginperiode nog niet in de rij. Pas in 1955 begint de levensvatbaarheid van het bedrijf zich te bewijzen. Er staan inmiddels twaalf mensen op de loonlijst.

Ruigrok gelooft in het standaardiseren van hekwerk; dat levert immers tijd- en materiaalwinst op. Hij wil zelf hekwerken gaan fabriceren en een voorraad aanleggen van de modellen waar de meeste vraag naar is. Maar hiervoor heeft hij wel meer ruimte nodig dan dat hij in de Kattenstraat heeft. Hekwerk Industrie Eindhoven verhuist daarom in 1955 naar een hal met 400m² oppervlakte en een groot opslagterrein. De economie trekt aan, de orders voor de hekwerkindustrie komen sneller. Dit stelt Ruigrok voor een nieuwe uitdaging: het vinden van nieuw personeel. Er is geen vakman te vinden die bereid is om naar een klein bedrijf te verkassen. De mannen die afkomen op de advertentie ‘mensen gevraagd voor sjouw- en graafwerk’ zijn niet het neusje van de zalm waar Ruigrok naar op zoek is.

Verblijf in kosthuizen
Als Ruigroks werknemers ver buiten Eindhoven aan het werk zijn, verblijven ze in kosthuizen. Aan kosthuizen komen is niet zo moeilijk voor Ruigrok. Hij bezoekt gewoon de plaatselijke slager, want die kan uit de bestellingen duidelijk afleiden wie van zijn klanten mensen in de kost hebben. Voor een vloeiende bedrijfsvoering is het systeem van kosthuizen echter niet effectief. Hoe verder het werk, hoe later de mannen aan de slag kunnen op de maandagen. Ruigrok trekt daarom het land in. In cafés en koffiehuizen houdt hij zittingen waar hij over zijn bedrijf vertelt en mensen werft. Hij heeft ze voor het uitkiezen. Het is een grote sprong voorwaarts als de ondernemer overal regionale ploegen heeft die niet ver van hun werk wonen. Ruigrok is een goede werkgever en het sociale klimaat in het kleine bedrijf is prima. Als er een extra inspanning gedaan moet worden, is hij nooit te beroerd om meer uit te betalen.

Een geweldige klapper
Philips, de eerste klant, zorgt nog steeds voor 70% van de omzet, maar de klantenkring wordt steeds groter. Een huzarenstukje levert Ruigrok als hij de genie als klant binnenhaalt. De onderhandelingen die hij in Apeldoorn voert zijn gebaseerd op een flinke dosis lef en een vleugje chantage. De genie gaat munitieopslagplaatsen bouwen en daarvoor zijn hekwerken nodig. Ruigrok is een kleine jongen op een grote markt. Maar inmiddels heeft hij wel een betere constructie. Met een betonblok als maximale verankering en een minimum aan gewicht. De prijs: 25 gulden per meter tegen 33 gulden van de concurrent. De aanbesteding dreigt echter naar de concurrent te gaan. Ruigrok vraagt een gesprek aan met de verantwoordelijke kapitein. ‘Ik bied u een veel beter hek, het is duurzaam en goedkoper’, zegt hij. ‘Ik vind dat u de belastinggelden verkeerd besteedt. Als u ons hek niet neemt, denk ik daar iets aan te moeten gaan doen.’ U durft nogal, is het antwoord. Maar de volgende dag komt er een telefoontje en het jonge bedrijf maakt een geweldige klapper.

Meer lezen over de historie van Heras? 

Iedere week verschijnt een nieuw deel van onze historie. Wilt u op de hoogte blijven? Volg ons vooral op onze socialmediakanalen: LinkedInFacebookTwitter of Instagram.