Diensten
Menu
Sluiten

Herasoprichter draagt het stokje over

Heras kent een rijke historie. In een serie artikelen blikken we hierop terug. In deel 5 las u over de verhuizing naar Oirschot en de wijze waarop het bedrijf vakmensen aan zich wist te binden. In deel 6 gaat oprichter Frans Ruigrok met pensioen en breekt er een nieuw tijdperk aan. 

Herasoprichter draagt het stokje over

Heras verhuist in 1966 naar Oirschot en vestigt zich op een strategische locatie met een gunstige ligging aan weg en water. Het gaat het bedrijf voor de wind, maar het vinden van de juiste vakmensen blijft lastig. Herasoprichter Frans Ruigrok is echter niet voor een gat te vangen. Na een succesvolle samenwerking met onderaannemers komt hij op het idee om de montageploegen te verzelfstandigen. Zij werken voor eigen rekening, maar wel onder de vlag van Heras. 

Pioniers zoals Frans Ruigrok hebben een aantal eigenschappen. Ze hebben lef en karakter, gooien de kop in de wind, maar ze drukken bovenal een stempel op het bedrijf. Het is in de meeste gevallen niet gemakkelijk ze op te volgen. In tegenstelling tot veel oprichters van bedrijven, beseft Ruigrok dat het leven niet alleen uit werken bestaat. Hoewel het nog lang niet zover is, besluit hij terug te treden op het moment dat hij zestig jaar wordt. Maar er is nog een reden. Het is hem opgevallen hoe verkrampt oudere werknemers reageren op het arbeidsvoorwaardenbeleid. Je moet met je tijd mee, vindt hij, en kun je nog met je tijd mee als je tot de ouderen gaat behoren? In 1975 laat hij statutair vastleggen dat directeuren op hun 55e hun functie moeten neerleggen.  

Trots op het bedrijf
Hugo Groeneveld volgt Ruigrok in 1989 op. Wat Groeneveld aantreft, is niet alleen een bloeiend bedrijf, maar ook een boeiend bedrijf. Hij beseft dat het Ruigrok is die het ‘kind’ tot leven heeft gewekt en dat hij dus graag wil weten hoe het opgroeit. De betrokkenheid van de stichter is groot, maar Groeneveld heeft niet het idee dat Ruigrok over zijn schouder meekijkt. Wat pioniers ook typeert, is dat ze hun grote betrokkenheid bij het bedrijf en het product overbrengen op de werknemers. Het Herasgevoel in dit geval. De mannen van het eerste uur kennen dat gevoel als geen ander. De trots op wat ze gemaakt hebben, een soort ijdelheid ook als ze langs een werk komen waar ze zelf jaren geleden aan gebouwd hebben. Buitendienstmedewerker Marinus van de Boogaard verwoordt het zo: ‘Ik heb een gloeiende hekel aan reclame, maar ik heb er nooit moeite mee gehad het werkpak van Heras aan te trekken. We maken een degelijk en net product en moeten er dus ook zo uitzien. Wat mij betreft kan de naam Heras niet groot genoeg op de rug staan.’  

Mee het veld in
Wie aan het productieproces van Heras deelneemt, moet ook ervaren hoe het in het veld is. Wanneer iemand in dienst treedt, krijgt hij of zij eerst een rondleiding langs de verschillende afdelingen. Daarna wordt de nieuwe medewerker met een montageploeg meegestuurd om van dichtbij mee te maken hoe het hekwerk bij de klant wordt geplaatst. Voor mensen die gewend zijn met de handen te werken gaat het nog wel, maar de meeste nieuwe medewerkers komen afgepeigerd en met de handen vol blaren terug. Ook de dames.

Meer lezen over de historie van Heras?
Iedere week verschijnt een nieuw deel van onze historie. Wilt u op de hoogte blijven? Volg ons vooral op onze socialmediakanalen: LinkedInFacebookTwitter of Instagram.