Diensten
Menu
Sluiten

Frans Ruigrok: een geboren ondernemer met revolutionaire ideeën

Met slechts een kleine duizend gulden aan spaargeld, geen materiaal of klanten, maar met een rotsvast vertrouwen, startte Frans Ruigrok in 1952 met het tegenwoordige Heras. In een serie artikelen passeert de rijke historie van ons bedrijf de revue. We blikken terug op een bijzondere tijd, waarin pionieren en innoveren centraal stonden. In dit eerste deel nemen we u mee naar de Kattenstraat in Eindhoven, waar het destijds allemaal begon.   

Een knokker met een heilig geloof in het eigen kunnen, met een bijna onverwoestbaar vertrouwen in de toekomst en voorzien van een feilloos instinct. Dat typeert Frans Ruigrok, die op 1 april 1952 het bedrijf Hekwerk Industrie Eindhoven oprichtte, het latere Heras. Nog maar 23 jaar, net uit militaire dienst en zonder diploma, begint hij vanuit garageboxen in de Kattenstraat in Eindhoven. Het is geen makkelijke tijd; met hem proberen veel meer ondernemers een bedrijf van de grond te krijgen. Er zijn er maar enkelen die slagen. Ruigrok is vastberaden om van zijn onderneming een succes te maken.

Dromen over hekwerken
Als jongeman loopt Ruigrok al met het idee rond om hekken te standaardiseren. Zijn gedachte: een hekwerk maak je zoals je ook naaimachines maakt. Van modellen waar veel vraag naar is, leg je een voorraad aan. En waarom geen fabriek opzetten en gespecialiseerde ploegen de hekwerken laten plaatsen? Van elk standaardhek kun je volgens Ruigrok van tevoren berekenen hoeveel materiaal en hoeveel machine- en montagetijd nodig zijn om het product kant-en-klaar op te leveren. Met die gedachten begint hij in 1952 zijn bedrijf.

Op de centen passen
Ondanks zijn revolutionaire ideeën zijn de beginjaren vooral te omschrijven als primitief. Er moet op de centen gepast worden. Wordt er een klant bezocht? Dan gaat er één sigaar in de koker. Die is voor de relatie. De kachel brandt op afvalhout van Seerden, van wie hij de garageboxen huurt. Seerdens dochter, de dan 17-jarige Nellie Seerden, later Van der Linden, verricht hand-en-spandiensten voor Ruigrok. Zonder betaling. Haar eerste inkomen is een uitnodiging van Ruigrok voor een uitvoering van de opera La Traviata in Eindhoven. Een mooie en aardige kerel vindt ze meneer Ruigrok, zoals ze hem altijd is blijven noemen. Want je werkgever aanspreken met de voornaam, dat deed je niet.

Tweedehands werktuigen
Philips is de eerste klant van Hekwerk Industrie Eindhoven. Ruigroks vader, die in dezelfde branche actief is als zijn zoon, is bezig met het hekwerk van Philips en heeft daar een ploeg aan het werk. Hij vindt het geen probleem als zijn zoon probeert om deze klant over te nemen. In eerste instantie is dit tegen de zin van Philips, maar dankzij bemiddeling van ploegbaas Jan van der Wielen lukt het toch. Buitendienstmedewerker Marinus van de Boogaard was een van Ruigroks nieuwe medewerkers. ‘Van de werkplaats van Philips gingen we naar de Kattenstraat, en daar was niets’, herinnert Van de Boogaard zich. ‘Ja, wat tweedehands werktuigen, voor een prikkie gekocht bij een smidse. En een handkar om de spullen naar het karwei te vervoeren.’ Naar een klus in Valkenswaard bijvoorbeeld, gaan ze met drie fietsen, om beurten de handkar duwend. Alleen al het vervoer kost in die tijd een dag.

Improviseren met materiaal
Met het materiaal waarmee de eerste ploeg werkt, is het droevig gesteld. Het is behoorlijk improviseren voor de mannen. Gaas, balk- en staafijzer worden uiterst primitief verwerkt. Staafijzer wordt met de zaagmachine van een houtbedrijf op maat gemaakt, een levensgevaarlijk karwei achteraf gezien. Een tweedehands-excenterpers, aangeschaft voor 1.400 gulden, is een reuze aanwinst. De pers ontleent zijn kracht aan de zwaarte van het vliegwiel. Gierend en langzaam komt het wiel op toeren, waarna het met een enorme klap de beitel door een staaf ijzer slaat. Zo worden vanaf dat moment de spijlen, staanders, pilasters en andere onderdelen van een hek op de gewenste lengte geknipt of gezaagd. De klanten staan vooralsnog echter nog niet in een rij. Er is werk aan de winkel voor Ruigrok.

Meer lezen over de historie van Heras? 

Iedere week verschijnt een nieuw deel van onze historie. Wilt u op de hoogte blijven? Volg ons vooral op onze social media kanalen: LinkedInFacebookTwitter of Instagram.