Diensten
Menu
Sluiten

Jan Rijzer (Urenco): “Ik ben weer op de hoogte van beveiliging via mobiel”

“Beveiliging en veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij moeten vanuit de wetgeving een minimum aan beveiliging aanhouden, en Heras is onze partner daarin.” Jan Rijzer is Security Manager bij Urenco, één van de weinige uraniumverrijkers in de wereld, en hij was vandaag op bezoek bij een Heras-workshop over ‘Beveiliging en mobiele technologie’. “We richten ons qua beveiliging vooral op demonstranten en activisten, alhoewel de discussie over kernenergie niet meer zo speelt: de laatste grote demonstraties waren eind jaren ’70, begin jaren ’80. De wil om te demonstreren is Nederland vrij laag, misschien als je aan iemands portemonnee komt.” En Urenco is een interessant bedrijf merk ik, als ik met mijn desk research bezig ben.

Urenco gaat voor veiligheid

“Wij verrijken uranium voor vreedzame doeleinden. Het is de brandstof voor kerncentrales, we helpen klanten over de hele wereld vanuit de URENCO groep met fabrieken in Almelo, Gronau (Duitsland), Capenhurst (Engeland) en Eunice (Verenigde Staten).” En jullie zijn leverancier van uranium? “Nee, we leveren gewoon een dienst. Het uranium dat we verrijken is eigendom van de energiemaatschappij. In natuurlijk uranium zit 0,7% U-235 en dat verrijken wij tot circa 4%, en dat is voldoende om een kernreactie gaande te houden.” En zo’n bedrijf wordt niet zomaar neergezet natuurlijk, daar was in 1970 het ‘verdrag van Almelo’ voor nodig tussen Nederland, Duitsland en Engeland. Het uranium wordt in o.a. Almelo bewerkt met centrifuge (die in 1977 nog per ongeluk in de Gouden Gids waren beland onder de categorie ‘Wasmachines en Centrifuges’). En Jan is bij Urenco mede verantwoordelijk voor de beveiliging.

“Ik ben verantwoordelijk voor het organisatorische deel van de beveiliging, de zogenaamde ‘insider threat’ en alles wat met het aannemen van personeel te maken heeft. En dan vooral het screenen van mensen: iemand die bij ons solliciteert wordt niet alleen door de AIVD gescreend, maar ook door ons. Pas als wij een ‘go’ hebben gegeven gaat het proces van aannemen verder.” En dan zijn ze aangenomen? “Nee hoor, er wordt natuurlijk ook nog een normale sollicitatieprocedure doorlopen.” Een bijzondere functie in een bedrijf waar veiligheid van groot belang is, en Jan wil natuurlijk op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.

Beveiliging en Heras

“Het was een interessante bijeenkomst vandaag, maar ik heb geen directe toepassingen voor ons voorbij zien komen. We zijn nog wat argwanend over mobiel verkeer, zoals over het uitlezen van camera’s op afstand.” Dus alles via kabels? “Nou, binnen onze hekken zie ik wel mogelijkheden voor camera’s die de signalen doorgeven aan onze meldkamer, maar we willen niet de mogelijkheid bieden dat mensen bijvoorbeeld thuis de informatie uit kunnen lezen.” Maar Jan vond het wel leerzaam om de ontwikkelingen te zien.
“Het was interessant om te zien wat de mogelijkheden zijn, en daar willen we wel van op de hoogte blijven. We zijn al veel opener dan 20-25 jaar geleden, uiteraard willen we niet alles vertellen maar rondleidingen zijn tegenwoordig bijvoorbeeld geen probleem meer.” En online? “Nou we hadden vrij laat een website, en daar staat tegenwoordig best veel op. Maar we verkopen er niet méér door hoor, onze klanten kennen ons en hoeven ons niet in een commercial te zien.” En Heras is leverancier.

“Wat ik van Heras vind? Ik heb ooit eens een stukje geschreven in het Heras-blad, dat het een betrouwbare partner is die meedenkt en die bijvoorbeeld bereid is op ons bedrijf een test-opstelling te plaatsen. Een goede gesprekspartner. De kwaliteit van de producten is goed, en eigenlijk gaat alles goed. We zijn nu weer met ze aan het nadenken over een nieuw hekwerk, we blijven met Heras in ontwikkeling.”

jan-rijzer

Interview gehouden tijdens de Workshop Mobiele technologie. Interview is gehouden door Edwin Vlems