Diensten
Menu
Sluiten

Rudy Janssens: “Voor Heras gaat export relatief soepel”

“Ik vind reizen hartstikke leuk. Als het je irriteert dat mensen in andere landen anders zijn moet je dit werk niet doen, mij boeit dat juist enorm.” Rudy Janssens is International Accountmanager van Heras, en zit vol verhalen over zijn activiteiten in andere landen. Hij begeleidt de projecten van Heras in ontwikkelende landen als Qatar, vooral op locaties waar de veiligheidseisen hoog zijn.

Rudy samen met dealer A1 fence op de Big construct in Mumbai.

Buitenbeveiliging maar dan maatschappelijk verantwoord

“Ik ben nu acht jaar actief voor Heras, de eerste vier jaar voor tijdelijke beveiliging en de evenementen in België. En sinds 2011 voor permanente beveiliging internationaal. Ik ondersteun mijn dealers in het buitenland met het binnenhalen van projecten.” En zijn tongval verraadt natuurlijk vrij snel het feit dat Rudy van oorsprong Belg is: “Ik bedoel het niet negatief, maar dat ik een Belg ben is in de meeste landen in mijn voordeel. Ik heb méér geduld in de relatieopbouw, terwijl Nederlanders en andere Noord-Europeanen vaak meteen zaken willen doen. Als je nu met een Noord-Europeaan samenzit praat je 5 minuten over familie en dan over zaken. In de rest van de wereld praat je 5 minuten over zaken en daarna over de familie. Mijn aanpak neemt wat meer tijd in beslag, maar het is in de meeste landen de enige manier waarop het werkt, ze willen je eerst leren kennen voordat ze zaken doen.” En blijkbaar werkt het.

“Als we zien dat in een land de infrastructuur niet op orde is, hebben we er als Heras ook niet veel te zoeken omdat de industrie er niet kan groeien. Pas als die er is ontstaat er behoefte aan beveiliging. Maar dan kennen ze Heras nog niet natuurlijk zoals in Nederland of België, dus branding is belangrijk om de volumes uit de markt te halen.” En wie zijn dan je concurrenten? “Mijn concurrenten zijn lokale partijen meestal, die wat minder bezig zijn met duurzaam ondernemen. Wij houden bijvoorbeeld vast aan de veiligheid voor onze werknemers, en kijken naar CO2-uitstoot. Ik kreeg van een Zwitserse partij te horen dat we 20% duurder waren, maar als je kijkt hoe wij ons proces opzetten is er een verschil met de lokale partijen. Die partij heeft uiteindelijk wel voor ons gekozen.”

Export voor Heras relatief makkelijk

“Ik maak altijd gebruik altijd het netwerk van de Nederlandse Ambassades in een land. Dan ben je wel afhankelijk van de lokale mensen, je hebt economische afdelingen die heel actief zijn maar er zijn er ook die niet begrijpen wat wij er komen doen.” En hoe merk je dat? “Van de ene ambassade krijg je 30 partijen die interesse hebben en bij een andere geen. Een mooi voorbeeld is het verschil tussen Singapore en Maleisië: ik gaf bij beide ambassades exact dezelfde presentatie, maar bij Singapore kwam veel meer respons. Dus daar zal de export makkelijker gaan.” En exporteren is voor Heras relatief makkelijk blijkbaar.

“Wat we het meest exporteren zijn poorten, toegang en toegangscontrole zijn onze specialiteit. In 1986 hebben we als Heras als eerste de zelfdragende schuifpoort ontwikkeld. Het unieke is dat deze modulair is, en we het dus makkelijk kunnen exporteren. Lokaal kunnen ze die poort opbouwen, dat maakt de export een stuk makkelijker. Ik heb een hele makkelijke job haha.”

“Ik ben redelijk bereist, ik heb veel meegemaakt. Na een sabattical ben ik bij CRH gaan werken, het moederbedrijf van Heras. Het mooie van zo’n holding is dat je wel eens van posities kunt wisselen, en ze hebben een groot internationaal netwerk. Ik leer van de plaatselijke CRH-bedrijven over de lokale markt. En dat maakt het werk voor mij ook weer makkelijker.”

Rudy Janssens werkt voor Heras Export, actief in diverse landen in Europa, Noord Amerika, Oceanië, Azië en Afrika. Wilt u meer weten over onze internationale activiteiten, dan kunt u contact opnemen met Rudy via r.janssens@heras.com.

 

Bloginterview door Edwin Vlems