Diensten
Menu
Sluiten

Van drones tot predictive profiling: een gesprek bij Heras

“Vanuit Justitie krijgen we heel veel vragen over drones, gevangenissen die zich willen beschermen tegen drones die bijvoorbeeld drugs komen brengen. Er zijn al voorbeelden van, en eigenlijk waren de problemen er vroeger al doordat mensen dingen over het hek gooiden.” Joop Kaptheijns is beveiligingsdeskundige, ik sprak hem tijdens het ‘Heras-event’ dat in het teken stond van drones. En hij had zich al in het onderwerp verdiept: “Maar je kunt ze natuurlijk ook positief toepassen om je terrein te controleren. En als adviseur moet je natuurlijk op de hoogte zijn van wat er allemaal op de markt te verkrijgen is. Vandaar dat ik hier ben.” En Joop heeft verstand van zijn vak merk ik, onder andere over een nieuwe ontwikkeling met de naam ‘predictive profiling’.

Predictive profiling

“Ik ben mede-eigenaar van een beveiligingsadviesbureau, en voor veel projecten werk ik samen met Heras. En waar word je voor ingehuurd? “Ik adviseer bedrijven op het gebied van beveiliging, ik hou me vooral bezig met omtrekbeveiliging, camerasystemen en dergelijke. Maar we doen ook aan voorspelling van bijvoorbeeld terroristische aanslagen.” Kun je daar iets over vertellen? “Heel globaal is het zo dat je bepaalde patronen kunt herkennen als je beveiligingsgegevens analyseert. Dat is een hele nieuwe richting binnen de veiligheidswereld, het heet ‘predictive profiling’. Wij zijn bezig op het gebied van predictive profiling en werken hiervoor samen met professionals op dat gebied, als onderdeel van een beveiligingsvisie en de van daaruit volgende beveiligingsmaatregelen.” En als het om beveiliging gaat komen drones ook om de hoek kijken.

“We proberen klanten te helpen met vragen, vooral bij nieuwe projecten waar een risico-analyse voor moet worden gemaakt in het kader van een beveiligingsplan. En een beveiligingsplan moet tegenwoordig ook rekening houden met drones, uiteindelijk moet je daar in de toekomst op voorbereid zijn.” En dat was voor Joop reden om de uitnodiging van Heras te accepteren om naar het Heras-event te komen.

Heras, beveiliging en drones

“Ik werd uitgenodigd voor vandaag en omdat ik graag op de hoogte blijf van de nieuwe technieken besloot ik te komen. Vooral de presentaties over de drones waren interessant, dat we ze niet alleen als bedreigingen moeten bekijken, maar ook kans.” En wat was je algemene indruk? “Ik vond het vandaag zeer leerzaam: ik heb veel nieuwe dingen gezien, mooi bij elkaar gesproken door Johan van den Wittenboer. En goed georganiseerd.” Wat sprak je aan? “Wat ik vooral interessant vond was de wetgeving rond de drone-techniek. Tegenwoordig gebeurt het vliegen van drones steeds meer autonoom, de techniek staat niet stil en wij als adviseur moeten daar iets mee. Maar ook de plannenmakers moeten nadenken wat ze er mee willen doen en wat ze er tegen willen doen. En daar heb ik vandaag veel over geleerd.” De insteek van de dag was voor Joop dus van waarde.

“De Heras-aanpak is altijd heel professioneel, ze hebben een goede projectorganisatie en ze lopen voorop om nieuwe technologische ontwikkelingen op te nemen in hun pakket. Ze blijven kort op de bal. Vanuit het verleden waren ze al marktleider, en ze laten zien dat ze het vak goed beheersen. Ik kan moeilijk zeggen wat ze beter zouden kunnen doen.” En dat is natuurlijk goed om te horen.

joop-kaptheijns

Bovenstaande interview is opgetekend tijdens het Heras-event “Heras brengt u op (de) hoogte, gehouden op donderdag 11 juni 2015 bij het Heras Experience Center. Heras organiseert meerdere kennissessies per jaar, waarbij relaties en geïnteresseerden worden geïnformeerd over actuele buitenbeveiliging thema’s. Wilt u ook eens een evenement of kennissessie bijwonen, stuur uw gegevens door op marketing@heras.nl en wij houden u op de hoogte.

Blogverslag door Edwin Vlems