Sluiten
Diensten
Menu
Sluiten

Oostvaarderskliniek – Almere

Gebouw van het Jaar: samenhangende beveiliging met Heras

De Oostvaarderskliniek in Almere is de terechte winnaar ‘BNA Gebouw van het Jaar 2009’. Een ontwerp van de hand van Martien Jansen (Studio M10, Eindhoven), geroemd vanwege de vergaande transparantie. Een schijnbare tegenstelling met de Fort Knox-uitstraling die je bij een tbs-kliniek zou verwachten.

“Een heel karwei”, zegt Martien Jansen lachend op de vraag hoe hij beveiliging in een transparante omgeving heeft weten te integreren. “Maar het past in het profiel van ons architectenbureau. We bepleiten een geïntegreerde ontwerpbenadering, waarbij we vanaf het allereerste begin rekening houden met dit soort uitdagende technische eisen.”

Objectief beveiligingsadvies

Voor een objectief beveiligingsadvies werkte de architect samen met ingenieursbureau Smits van Burgst Beveiliging. “Zij kennen de mogelijkheden in de markt”, vervolgt Jansen. “We zochten naar een evenwichtige aansluiting van het gevelsysteem op de perimeter- en binnenringbeveiliging. Dat vroeg om een tailor made beveiligingssysteem. Via een aanbesteding kwamen we daarvoor in contact met Heras Security Systems (HSS).”

Subtiel beveiligd

De voorzijde van de kliniek bestaat uit een verzamelgebouw met een langgerekte glazen façade. Hier grenst de kliniek direct aan de openbare weg. De enige zichtbare beveiliging is, volgens het BNA-juryrapport, subtiel aangebracht. Jan de Bruin, Facilitaire Zaken Oostvaarderskliniek: “Toch is de beveiligingsgraad hoog. Deze voldoet aan het laatste Programma van Eisen vanuit het ministerie van Justitie. De oplossing van Heras draagt hieraan bij. Het is ontwikkeld in nauwe samenspraak, ook met het ministerie.”

Esthetiek mogelijk maken

De oplossingen van Heras passen uitstekend in de heersende tijdsgeest. “Beveiligingsoplossingen zijn allang niet meer uitsluitend mechanisch en standaard, zegt Max van Haastrecht, manager HSS van Heras. “We werken aan slimme en veilige werk- en leefomgevingen. Met de vrijheid voor architecten in hun zoektocht naar esthetiek. Daar sluiten we graag bij aan. Of dat nu gaat om de kleurstelling van onze standaardproducten, onzichtbare elektronische beveiliging of, zoals bij de Oostvaarderskliniek, unieke, innovatieve oplossingen.”

De Oostvaarderskliniek

Op een terrein van 5,4 hectare in Almere verrees de Oostvaarderskliniek (opdrachtgever: Rijksgebouwendienst). Een gebouw van 15.600 m² bruto vloeroppervlak dat plaats biedt aan zo’n 160 patiënten en 450 medewerkers. In augustus 2008 namen patiënten en medewerkers hun intrek in deze nieuwe tbs-instelling. Het fraaie object valt op door de consequente openheid. Een van de redenen waarom de Oostvaarderskliniek werd genomineerd voor Gebouw van het Jaar. En zowel in de regionale als nationale verkiezing de titel in de wacht sleepte.