4 zaken die u waarschijnlijk niet weet over uw eigen poort

Achter iedere poort gaat meer schuil dan u denkt. Het zijn complexe machines die zorgvuldig zijn ontworpen, geproduceerd en getest. In dit blog bieden we u een kijkje in de wereld van poorten. Waar moet een poort aan voldoen? En we geven u al een blik op de toekomst van poorten.

Als een poort op uw terrein staat, moet deze veilig zijn. En simpel gezegd: een poort moet gewoon werken. Hoe zorgen we daarvoor? Onder andere met risicobeoordelingen, uitgebreide analyses en nauwkeurige metingen. Want de Europese Unie vraagt van ons dat we kunnen aantonen dat iedere poort – of het nu om het eerste of honderdste exemplaar gaat – veilig is. In vier etappes leggen we uit hoe we ervoor zorgen dat iedere poort van de hoogste kwaliteit is.

1. Poorten moeten duurtests doorstaan, net als topsporters

Met een duurtest ontdekken topsporters hoe stabiel ze presteren op langere termijn en hoe hun lichaam reageert onder druk. Uw poort ondergaat een soortgelijke duurtest. Op basis daarvan krijgen we antwoord op belangrijke vragen. Hoe gevoelig zijn componenten in de poort voor slijtage? Welke componenten worden fysiek het meest belast? Waar ontstaan mogelijk vervormingen? Met die informatie bepalen we hoe lang de verschillende componenten in een poort meegaan. En hoe vaak ze onderhoud nodig hebben.

2. Poorten hebben een snelheidslimiet

Een maximumsnelheid voor poorten? Jazeker. Een poort is een bewegend object waar dagelijks verkeer doorheen rijdt. Het laatste wat u wilt, is dat de poort in aanraking komt met een persoon of een voertuig. Daarom stellen we een maximumsnelheid in voor uw poort. Dat doen we door te bepalen bij welke kracht de kans op schade of letsel minimaal is. Dankzij nauwkeurige tests en berekeningen weten we precies welke krachten vrijkomen als een poort opent of sluit. En hoe lang die kracht duurt. Op basis van die informatie stellen we de snelheidslimiet. Zo beperken we het risico dat uw poort brokken maakt.

3. Poorten gaan door weer en wind

Wind, regen, zon. Uw poort moet onder alle weersomstandigheden goed blijven presteren. Maar een poort die in Gelderland staat, heeft andere eisen dan een poort op de Waddeneilanden. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de windkracht die de poort moet verduren, maar ook met de corrosie door het zoutgehalte in de zeelucht. Daarom testen we uw poort op temperatuur, windkracht en andere waarden. Zo weten we onder andere welke coating een poort moet krijgen en hoe we ‘m moeten verankeren. Daarmee zorgen we ervoor dat uw poort het wel even uithoudt in de open lucht.

4. Elektrisch aangedreven poorten geven in de toekomst zelf aan als onderhoud nodig is

Onderhoud aan de poort plannen we nu vaak nog periodiek in. Dat gaat in de komende jaren drastisch veranderen. Met Connect kunnen we bijvoorbeeld een poort uitlezen. Zo zien we hoe vaak een poort open en dicht gaat. Op basis daarvan kunnen we in de toekomst bepalen wanneer we moeten langskomen voor onderhoud. Maar het gaat nog verder. In de toekomst zijn poorten volledig uitgerust met sensoren. Die sensoren geven voortdurend informatie door over de componenten in de poort. Als bepaalde waarden afwijken – bijvoorbeeld als een component meer hitte produceert dan gebruikelijk – krijgen we een melding. Op basis van die informatie weten we dan precies welke actie we moeten ondernemen.

Onderhoud is niet zonder risico’s

Ondanks al het vakmanschap dat er – nu en in de toekomst – in uw poort zit, heeft de installatie altijd regelmatig onderhoud nodig. Als eigenaar bent u verantwoordelijk voor een goed werkende poort. Enerzijds om de toegang tot uw buitenterrein goed te beveiligen, maar ook om de veiligheid van alle gebruikers ervan te garanderen. Waar uw verantwoordelijkheden precies liggen, leest u in deze blog. Het onderhouden van een poort is niet zonder risico’s. Er zijn talloze bewegende componenten en procedures waar u rekening mee moeten houden. Laat uw poort dan ook altijd controleren door uw producent of een door Heras gecertificeerde onderhoudspartij.

Wilt u meer weten over onderhoud aan uw poort? Lees dan ook onze andere blogs of vraag neem contact op met een van onze experts: www.heras.nl/service