In de wereld van logistiek is beveiliging geen bijzaak. Dagelijks worden er waardevolle goederen opgeslagen, verwerkt en vervoerd. Dat maakt logistieke terreinen een aantrekkelijk doelwit voor criminelen én een belangrijk aandachtspunt voor verzekeraars. Toch worstelen veel bedrijven met de vraag: wat is nu écht nodig om het terrein goed te beveiligen én aan de eisen van de verzekeraar te voldoen?
In dit blog helpen we u op weg met drie kernvragen die iedere logistiek dienstverlener zichzelf zou moeten stellen.
1. Welke risico’s spelen er op mijn terrein en in de directie omgeving?
Effectieve terreinbeveiliging begint met inzicht. Want zonder te weten welke risico’s er zijn, blijft het inzetten van beveiligingsmaatregelen nattevingerwerk. Zo is het belangrijk te weten wat de maximale waarde is van de zaken op het terrein en de diefstalgevoeligheid/attractiviteit van deze zaken. Misschien bevindt uw terrein zich vlakbij een snelweg, waardoor het voor inbrekers eenvoudig bereikbaar is. Of misschien is er veel nachtactiviteit op het terrein, waardoor toezicht juist buiten werktijden nodig is. Ook interne risico’s, zoals onbevoegde toegang tot gevoelige zones of gebrekkige registratie van bezoekers, kunnen een rol spelen. Daarnaast is het ook belangrijk te overwegen wat de impact van inbraak of diefstal is op uw imago.
Door deze risico’s systematisch in kaart te brengen – van fysieke bedreigingen tot operationele kwetsbaarheden – ontstaat er een helder beeld van waar de grootste aandachtspunten liggen.
2. Wat verwachten verzekeraars van mij op het gebied van beveiliging?
Waar vroeger een goed hek en een poort voldoende leken, stellen verzekeraars tegenwoordig veel specifiekere eisen op basis van het risicoprofiel oftewel de attractiviteit van uw buitenterrein. Zeker als het gaat om de opslag van waardevolle of risicovolle goederen. Vaak wordt bijvoorbeeld geëist dat het hekwerk rondom het terrein een bepaalde hoogte heeft en voorzien is van detectie, eventueel in combinatie met electric fence oftewel schrikdraad. Dat cameratoezicht niet alleen aanwezig is maar ook beelden opslaat, en dat de toegang tot het terrein gecontroleerd en gelogd wordt bijvoorbeeld door automatische kentekenherkenning of toegangscontrole.
Deze eisen zijn niet vrijblijvend: als ze niet worden nageleefd, kan dat gevolgen hebben voor de dekking van uw verzekering en zelfs de hoogte van uw premie. Het is dus belangrijk om niet alleen maatregelen te nemen, maar ook om zeker te weten dat deze aansluiten op wat uw verzekeraar verwacht. Onderzoek dus altijd wat de eisen van uw verzekeraar zijn voor uw terrein.
3. Zijn mijn beveiligingsmaatregelen aantoonbaar én up-to-date?
Beveiliging is geen eenmalig project, maar een continu proces. Technologische ontwikkelingen gaan snel, net als de werkwijzen van criminelen. Wat vorig jaar nog voldoende was, kan dit jaar alweer verouderd zijn. Regelmatige controle van uw systemen, goede documentatie en duidelijke registratie van bijvoorbeeld bezoekersstromen zijn essentieel. Niet alleen om intern grip te houden, maar ook om bij een incident of schadegeval direct te kunnen aantonen dat u aan alle voorwaarden heeft voldaan.
Het loont om jaarlijks stil te staan bij de vraag: zijn onze maatregelen nog effectief én aantoonbaar? Een check door een externe beveiligingsexpert kan daarbij veel waarde toevoegen.
De beveiliging van een logistiek terrein vraagt om meer dan alleen techniek. Het begint bij bewustzijn, inzicht en structuur. Door uzelf regelmatig bovenstaande drie vragen te stellen, blijft u niet alleen de risico’s de baas, maar bouwt u ook aan vertrouwen bij uw verzekeraar.
Wilt u weten hoe u dit concreet aanpakt, welke oplossingen het meest effectief zijn voor uw situatie, of hoe andere logistiek dienstverleners dit doen? Neem dan contact met ons op.