Hoe windlastberekeningen en langdurige duurtests bijdragen aan een veilige poort

Bij Heras besteden we veel aandacht aan de veiligheid van onze poorten. Meer zelfs dan je misschien zou verwachten. Benieuwd hoe dat zit? In dit blog geven we je een kijkje achter de schermen. We leggen je uit wat we doen om veilige poorten te leveren. En waarom we bijvoorbeeld duurtesten doen.

Wist je dat we bij de productie van onze poorten rekening houden met de wind? Het maakt immers nogal uit of een poort op de Kop van Noord-Holland of in Limburg staat. Waarom? In alle gevallen geldt dat een poort bestand moet zijn tegen allerlei omstandigheden. En wind is niet het enige waarmee we rekening houden. Een poort staat jarenlang in de open lucht en is dus onderhevig aan de wetten der natuur. Daarom denken we ook aan de temperatuur, zuurstof, blootstelling aan water en andere omgevingsfactoren.

Waarom doen we dat?

En dat is slechts één deel waarmee we de veiligheid van poorten willen garanderen. We voeren ook andere analyses, tests en metingen uit. Waarom? Enerzijds omdat een poort moet voldoen aan de zogenoemde CE-markering, die geldt voor producten binnen de Europese Unie. Anderzijds – en nog veel belangrijker – omdat we materiële schade of letsel willen voorkomen. We doen er als producent alles aan om een veilige poort op te leveren. Hoe we dat doen? Bijvoorbeeld door sensoren te plaatsen, die een poort tot stilstand brengt als ze personen of voertuigen detecteren. Van het elimineren van risico’s tot het beveiligen van functionele delen en het beschrijven van eventuele restrisico’s. Daarnaast gaven we aan dat een onafhankelijk keuringsinstantie ook beoordeelt of een poort voldoet aan alle minimale vereisten, zoals beschreven in de Europese productnormen. Afhankelijk van het land waarin je opereert, gelden nog aanvullende regels. Neem Frankrijk, waar iedere automatische poort voorzien is van een waarschuwingslicht en doorgangsverlichting.

Net even een stap verder denken

Behoorlijk scherpe regels dus. En dan hebben we het alleen nog maar over het wettelijk vereiste deel gehad. Als producent voegen we zelf ook componenten toe om de poort nog veiliger te maken. Neem een handbediende poort. Die sluit iedereen natuurlijk heel zachtjes, maar toch testen we de poort voor het geval iemand de poort iets te hard dichtgooit. We kijken onder andere of er vervormingen optreden bij bepaalde snelheden. Gelukkig hoeven we de poort niet zelf honderd keer dicht te gooien. Dat doet een machine. Op basis van de resultaten van de tests ontwikkelden we onder andere speciale stoppers die de klappen bij hoge snelheden opvangen.

Hoe ver gaan we?

Als producent voeren we zelf ook duurtesten uit op onze mechanische constructies. Op ons testterrein staan een aantal poorten die eindeloos heen en weer bewegen. Met die tests kijken we welke kritische onderdelen gevoelig zijn voor slijtage. Met die informatie bepalen we onder andere de onderhoudsfrequentie van bijvoorbeeld de geleidingswielen. Zo ver gaan we dus om meer inzicht te krijgen in de robuustheid van onze poorten.

Van duurtesten tot windkracht. We doen er alles aan om de veiligheid van onze poorten te garanderen. Toch bepalen we slechts voor een deel hoe veilig een poort is. Vanaf het moment dat we een poort installeren, ben je als eigenaar namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud en het veilig houden van de installatie. In praktijk merken wij vaak dat eigenaren zich hier niet bewust van zijn. Met als gevolg dat een poort pas onderhoud krijgt als de poort niet meer werkt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom luidt onze raad is: laat minstens ieder jaar je poort checken door een gekwalificeerde expert.

Is het alweer een tijd geleden dat u onderhoud heeft laten uitvoeren? Voor meer informatie: www.heras.nl/service