Heras kent een rijke historie. In een serie artikelen blikken we hierop terug. In deel 9 zoomden we in op de innovaties en de oprichting van nieuwe bedrijfsonderdelen. In deel 10 leest u meer over het ontstaan van de businessunits Heras Bouwhek en Heras Productie.
Van een gehuurde garagebox tot een onderneming met buitenlandse vestigingen en nieuwe businessunits; Heras heeft zich sinds de oprichting in 1952 ontwikkeld tot een toonaangevende speler in de hekwerkindustrie. Oprichter Frans Ruigrok ziet steeds nieuwe kansen en grijpt deze met beide handen aan om zijn bedrijf te laten groeien.
Heras is aanvankelijk een centraal geleide organisatie. Op een gegeven moment worden er lokaal opererende montageploegen aangesteld die alsmaar groter en belangrijker worden. Zij kunnen de lokale situatie beter beoordelen dan de gemiddelde regiomedewerker uit Oirschot. Opdeling van de organisatie in regio’s is een logische stap. De nieuwe Herasvestigingen in Roosendaal, Leiden, Vianen, Born, Dordrecht, Rijssen en Drachten zorgen samen met de moedermaatschappij in Oirschot voor een explosieve omzet- en winstgroei. Ze zijn een tijd redelijk succesvol, maar hebben ook een zwak punt. Ze kunnen in omzet niet zo snel groeien omdat ze te weinig mankracht hebben. In 1989 wordt besloten om het aantal ondernemingen terug te brengen naar een zestal grotere eenheden. In 1992 wordt dit uiteindelijk teruggebracht naar vier.
Tot eind jaren tachtig is productie een sterk dominant onderdeel binnen Heras. Dit bedreigt echter de aansluiting van Heras bij de markteisen. Medewerker Henk Bouwmans herinnert zich: ‘Bij het bepalen van de minimumvoorraad wint de behoefte om ‘altijd voldoende op voorraad te willen hebben’ het van de werkelijke behoefte. De methodes om die goederenstroom beter te reguleren zijn ook zeer beperkt.’ In 1990 is de tijd rijp en wordt gekozen voor een nieuwe aanpak. Heras Productie wordt omgebouwd van een traditioneel, voorraadproducerend bedrijf naar een modern bedrijf dat uitsluitend op basis van bestellingen (on-order) produceert. Het betekent een compleet nieuwe manier van werken én de introductie van een logistiek besturingspakket. ‘Tot die tijd gebruikte men automatisering uitsluitend voor administratieve en commerciële doeleinden‘, aldus Ton van den Besselaar, hoofd automatisering. ‘Het was een grote omslag in denken en betekende veel begeleiding en scholing.’
Heras Bouwhek ziet het levenslicht als Ruigrok een nieuw type hekwerk voor het beveiligen van bouwplaatsen op de markt brengt. De bouwstaalmatten, vastgezet aan – vaak rotte – houten palen die je in die tijd op iedere bouwplaats ziet, bieden onvoldoende bescherming. Steeds vaker wordt er bouwmateriaal gestolen en buurtbewoners en andere ‘geïnteresseerden’ lopen af en aan op de bouwplaats. Hierdoor ontstaan onveilige situaties. Ruigrok bedenkt een paneel van 2 meter hoog en 3,5 meter breed met gaas erin. Met een eigen betonfabriek is het maken van een betonnen voet voor deze hekken een fluitje van een cent. Niet alleen in Nederland, maar ook in een heleboel Europese landen is dit nieuwe bouwhek een groot succes. Heras Bouwhek levert een grote bijdrage aan de winstgevendheid en uitstraling van de naam Heras in de Nederlandse en Europese markt. In 1999 wordt Bouwhek een echte businessunit en gaat deze verder onder de naam Mobile Fencing.