Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse logistieke sector? En hoe beïnvloeden die ontwikkelingen de manier waarop logistieke terreinen beveiligd worden? In dit blog delen we de trends en uitdagingen in deze snel veranderende sector.
De opkomst van e-commerce heeft ervoor gezorgd dat de logistieke sector in Nederland de afgelopen jaren flink is veranderd. Fysieke winkels maken in rap tempo plaats voor online verkoop. Het resultaat? Een explosieve groei van pakketbezorging en distributiecentra. Vooral de vraag naar op- en overslaglocaties is enorm toegenomen.
Beveiliging steeds belangrijker
Met de groei van het aantal logistieke locaties groeit ook de noodzaak tot professionele beveiliging. Ondernemers willen hun terrein en de goederen van hun klanten optimaal beschermen. Voor criminelen zijn logistieke terreinen en goederenstromen een interessant doelwit. Bijvoorbeeld waar het gaat om diefstal van goederen, vervoersmiddelen, brandstof en zelfs onderdelen van geparkeerde vrachtwagens. Maar ook omdat ze bijvoorbeeld toegang tot een trailer of een container nodig hebben waar een illegale lading in verstopt is of waar juist een illegale lading in verstopt moet worden.
Bovendien stellen verzekeraars, overheden en toezichthouders steeds hogere eisen, zeker wanneer het gaat om producten zoals voedsel of medicijnen. Zo is food defence een belangrijk thema geworden. De voedselveiligheid mag onder geen beding in gevaar komen. Ook de compliance-eisen rondom beveiliging en toegangsbeheer worden strikter. Denk bijvoorbeeld aan de TAPA-normen en de GDPR-richtlijnen. Gebrek aan sluitende procedures en passende beveiliging kan tot schade, reputatieschade en hoge kosten leiden. Voorkomen is dus essentieel.
Beveiligen is meer dan een hek
Goede beveiliging van logistieke terreinen gaat veel verder dan het omheinen van uw terrein met een hekwerk of het ophangen van een camera. Het draait om het vinden van de juiste balans tussen veiligheid en toegankelijkheid. Enerzijds moeten indringers – van criminelen tot nieuwsgierige wandelaars of zelfs dieren – buiten de deur worden gehouden. Anderzijds moeten chauffeurs dag en nacht eenvoudig het terrein op kunnen rijden. Beveiliging moet niet alleen beschermen, maar ook bijdragen aan een efficiënte logistiek.
Daarom is er geen standaardoplossing voor terreinbeveiliging in de transport- en logistieksector. Maatwerk is altijd de norm. Net als een integrale beveiligingsaanpak die slimme toegangscontrole, robuuste terreinbeveiliging en real-time detectie of monitoring combineert. Wat werkt, hangt af van uw locatie, risico’s en bedrijfsvoering. Maar hoe bepaalt u wat werkt voor uw logistieke terrein?
Het Heras Security Model
Bij Heras werken we met het Heras Security Model om een beveiligingsoplossing te creëren die naadloos aansluit op uw situatie. Het model kijkt naar vijf essentiële aspecten:
Met dit model brengen we uw beveiligingsbehoefte gedetailleerd in kaart. Wat is uw situatie? Heeft u bijvoorbeeld te maken met toegangspoorten, wegen, loodsen, kades, kantoorruimtes, terminals, vrachtwagens en bijvoorbeeld treinwagons? Welke goederen wilt u beschermen? Wie mag waar toegang toe hebben? Welke risico’s wilt u buiten de deur houden?
We denken mee over de manieren waarop onbevoegden uw terrein kunnen betreden, wat ze kunnen aanrichten en wat de gevolgen zijn. Per pijler van het Heras Security Model bepalen we het benodigde beveiligingsniveau. Misschien is afbakenen voor uw locatie van primair belang, maar moet er ook oog zijn voor detectie en vertraging. Op basis van deze inzichten stellen we een gelaagde, betrouwbare en efficiënte beveiligingsoplossing samen.
Heeft u behoefte aan advies en ondersteuning bij uw perimeter protection oplossing? Vraag een adviesgesprek aan met een van onze experts.