Bij Heras ondersteunen we bedrijven in de transport en logistiek bij de beveiliging van hun buitenterrein. Daarnaast denken we ook mee hoe deze bedrijven hun processen op het terrein zo efficiënt mogelijk kunnen inrichten. In deze longread delen we vijf belangrijke vragen, waar logistieke bedrijven rekening mee moeten houden bij de inrichting en beveiliging van hun terrein.
Als experts in perimeter protection bieden we ondersteuning bij de meest complexe logistieke operaties in Nederland. Van cargotransport op Schiphol Amsterdam Airport tot de medische distributiecentra van Rhenus Logistics. Veel van deze locaties zijn gebouwd volgens de nieuwste richtlijnen en uitgerust met geavanceerde technologie. Veel van deze organisaties vragen ons om advies bij de inrichting en beveiliging van hun buitenterrein.
Waarom? Ieder buitenterrein heeft zijn eigen complexiteit. Dat komt vooral door de beschikbare ruimte rondom het pand – of een gebrek daaraan – en het soort goederen dat zich op het terrein bevindt. De ruimte op een terrein heeft vooral invloed op de logistieke bewegingen. Het soort goederen op het terrein bepaalt voor een groot deel hoeveel risico een bedrijf loopt op diefstal of inbraak. Een goed ingericht en goed beveiligd terrein houdt dus niet alleen ongewenste en ongeautoriseerde personen buiten de deur. Het zorgt er ook voor dat al
het verkeer op het buitenterrein zo snel en efficiënt mogelijk over het terrein beweegt. Op een manier die de veiligheid van alle personen op het terrein niet in gevaar brengt. Bovendien komt u ook niet voor onverwachte verrassingen te staan, die u achteraf moet oplossen.
De beveiliging van het buitenterrein vraagt dus om een duidelijk beeld van uw dagelijkse organisatie. En vooral welke scenario’s u wilt voorkomen. Om die scenario’s vast te stellen, zijn er vijf vragen die u zichzelf moet stellen. Dankzij onze jarenlange ervaring weten we precies welke vragen dat zijn. We zetten ze voor u op een rij.
1. Ligt mijn waarde binnen of buiten?
Wat is de waarde van uw goederen? Hoe makkelijk zijn deze goederen mee te nemen? En liggen uw goederen binnen of buiten? Dit zijn de belangrijkste beveiligingsvragen die op ieder bedrijf in de logistieke dienstverlening van toepassing zijn. De antwoorden bepalen grotendeels
welke maatregelen u moet treffen. Als waardevolle goederen buiten liggen – bijvoorbeeld grondstoffen of containers – en eenvoudig mee te nemen zijn, moet uw beveiliging van een hoog niveau zijn. Zo voorkomt u dat criminelen uw terrein betreden, of in ieder geval uw terrein
niet kunnen verlaten met uw goederen. Ligt uw waarde binnen? Ook dan is een goede beveiliging van uw terrein van belang. Hiermee vertraagt u eventuele indringers en vergroot u uw reactietijd.
2. Ben ik 24/7 open of sluit mijn bedrijf ’s avonds?
Bent u 24 uur per dag open of opereert u alleen overdag? Deze vraag lijkt eenvoudig, maar heeft behoorlijk impact op de inrichting van uw beveiliging. Als uw pand dag en nacht bezet wordt door personeel, heeft u al een ‘natuurlijke’ beveiliging die criminaliteit afschrikt. Niet dat u achterover kunt leunen, maar de mate van beveiliging ligt wel lager dan een pand dat ’s nachts gesloten is. Daarvoor moet u meer maatregelen treffen om diefstal of inbraak te voorkomen. Denk aan een robuuster hekwerk, beveiliging tegen het doorbreken van uw afbakening en detectie met camera’s en sensoren.
3. Met welke verkeersstromen heb ik te maken?
Logistiek is een complex proces waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Dat ziet u ook terug op uw buitenterrein. U heeft te maken met personeel, bezoekers, leveranciers en andere partijen. Daarom is het verstandig om te inventariseren met welke verkeersstromen u te maken heeft op uw terrein. Hoe zorgt u dat vrachtverkeer zo snel mogelijk het terrein opkomt? Waar komt uw personeel het terrein op? Op welke plek kunnen bezoekers hun auto kwijt? Hoe zorgt u dat hulpdiensten zo snel mogelijk toegang krijgen tot uw terrein? Allemaal relevante vragen op basis waarvan u de verschillende verkeersstromen op uw terrein kunt inrichten.
4. Hoeveel logistieke bewegingen vinden er plaats op mijn terrein?
Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de hoeveelheid logistieke bewegingen op uw terrein. Zo zorgt u ervoor dat u deze bewegingen zo efficiënt en veilig mogelijk kunt verwerken. Zowel bij het verlenen van toegang als de routing op het terrein. Als er per uur tientallen vrachtwagens en busjes uw terrein op rijden, heeft u waarschijnlijk meerdere toegangspunten nodig. Op die manier kunt u meerdere voertuigen tegelijkertijd en snel toegang verlenen. Mogelijk loont het zelfs om de toegangscontrole (deels) te automatiseren met kentekenherkenning.
5. Met welke wet- en regelgeving heeft u mee te maken?
Bedenk goed met welke actuele wet- en regelgeving u allemaal te maken heeft. Daardoor weet u zeker dat u aan alle eisen voldoet. Kijk daarbij niet alleen naar de overheid. Want er zijn er ook andere partijen die regels en richtlijnen opstellen. Denk aan de brancheorganisaties zoals de Transport Asset Protection Association (TAPA) of uw verzekeraar. Deze partijen geven meestal ook handige tips of handreikingen over de inrichting en beveiliging van uw buitenterrein.
Zoals u ziet, zijn er behoorlijk wat zaken die van belang zijn bij de inrichting en beveiliging van uw buitenterrein. Daardoor lijkt het mogelijk een flinke klus om antwoord te krijgen op deze vragen. En om daar vervolgens de juiste invulling aan te geven. Gelukkig zijn er in uw branche veel bedrijven die tegen dezelfde vragen aanlopen en ze al hebben beantwoord. Recent deelde Rhenus Logistics bijvoorbeeld hoe zij samen met Heras de beveiliging van hun terrein hebben ingericht. Mogelijk kunt u daar ook uw voordeel mee doen.
Advies en ondersteuning bij uw perimeter protection oplossing? Vraag een adviesgesprek aan met een van onze experts.