Heras neemt SER Hegn over

Het Nederlandse Heras uit Oirschot, bij Eindhoven, neemt het Deense hekwerkbedrijf SER Hegn over. Daarmee breidt het bedrijf haar marktaandeel op de Scandinavische markt flink uit.

SER Hegn bestaat uit meerdere bedrijven, verspreid over Denemarken: SER Hegn, Moosdorf, Stentoft Hegn en SER Hegn Øst. Al deze bedrijven komen in handen van Heras. “We zijn erg onder de indruk van de mensen van SER Hegn,” zegt Heras CEO. “Het is een bedrijf dat al jaren zijn expertise bewijst op het gebied van verkoop, installatie en onderhoud van hekwerk in Denemarken. Heras was al actief in Scandinavië. Het samenbrengen van SER en Heras geeft ons er een leidende positie en legt een sterke basis voor verdere groei.”

Nordic

Al jaren geleden nam het bedrijf eerst het Zweedse Tuvan Stängsel en kort daarna een Noorse vestiging van Gunnebo over. “We willen onze activiteiten op de Scandinavische markt nu verder uitbouwen,” zegt de CEO. “Met de overname van SER krijgen we er een groot stuk marktaandeel bij. Verder kan de hoofdvestiging van SER goed als hub voor heel Scandinavië dienen. Die ligt namelijk centraal in Denemarken én op de route naar Zweden en Noorwegen. Er liggen daar grote voorraden van alle gangbare hekwerk- en poorttypes, die we van daaruit makkelijk en snel over alle drie de landen kunnen verdelen. Met deze stap zijn we klaar om marktleider in perimeter protection te worden in Scandinavië.”

SER Hegn

SER Hegn (hegn is Deens voor hekken) werd in 1990 opgericht door Svend Erik Rasmussen. De Givskud dierentuin, het eerste safaripark in Europa met loslopende leeuwen, had in die tijd een hek nodig voor een nieuw nijlpaar-denverblijf, maar was niet tevreden met de huidige hekwerkleverancier. Rasmussen werkte voor die leverancier en over hem was de dierentuin wel tevreden. “Als je voor jezelf begint, zorgen wij de eerste tijd voor genoeg orders,”zeiden de inkopers van de dierentuin. Die dierentuin is nog steeds een grote klant. Rasmussen bouwde zijn bedrijf uit door in de beginjaren vooral in te zetten op grote klanten met veel werk. Het Deense spoorwegbedrijf Banedanmark was de eerste daarvan, kort daarna volgen ook bedrijven als Coca Cola, Carlsberg en Shell. Zo kon hij al zijn tijd en energie in de montage steken, zonder een grote verkoopafdeling op te moeten tuigen.

Groei

In 2006 kwam Svends zoon Henrik Rasmussen in het bedrijf. Die bouwde het bedrijf samen met zijn vader verder uit tot het grootste hekwerkbedrijf van Denemarken – er werken nu 80 monteurs voor SER Hegn. “De meeste groei ging organisch,” zegt Henrik. “We zijn vooral groot geworden door klein te blijven. We hebben weinig managers op kantoor, de lijnen zijn kort. Tussen de monteurs en de verkopers en planners onderling, maar ook de lijnen naar de klant. Die krijgt altijd snel en ongecompliceerd een antwoord. Bovendien ligt de focus al 30 jaar op snelle en efficiënte montage. Dat waarderen de klanten enorm. Ze bevelen ons overal aan, we hoeven nauwelijks reclame te maken.” Een ander deel van de groei kwam door de overname van verschillende andere hekwerkbedrijven, waaronder Scan Hegn in 2009, Moosdorf Hegn in 2012, Jima Hegn in 2015, Jysk Hegn in 2018 en Stentoft Hegn in 2019. Moosdorf en Stentoft zijn nog steeds aparte bedrijven, die nu dus meeverhuizen naar Heras.

Betrokken

Henrik Rasmussen zelf blijft voor het bedrijf actief. “Ik heb 100 procent van de aandelen SER aan Heras verkocht,” zegt hij, “maar de overnamesom bestaat voor een deel uit Heras-aandelen. Dat was op mijn eigen verzoek, want dat geeft me een goede motivatie om het bedrijf dat we hebben opgebouwd, maar ook het merk Heras in Scandinavië nog veel groter te maken.” Rasmussen zal zich de komende tijd vooral bezig houden met de integratie van SER Hegn, maar ook van de Noorse en Zweedse vestigingen binnen de Heras-structuren. Bovendien gaat Heras een Heras-Academy oprichten, waar hij zijn kennis en kunde kan gebruiken om montage en service nog efficiënter en slimmer te laten werken. Op deze academy kunnen monteurs getraind worden om op dezelfde manier en met dezelfde standaarden hekwerk te plaatsen.

Overname

Rasmussen stond natuurlijk even vreemd te kijken, toen Heras hem benaderde voor de overname, maar was niet heel verrast. “Mijn vader en ik hebben altijd tegen elkaar gezegd: ‘Als het bedrijf ooit wordt overgenomen, dan zou het door Heras moeten zijn.’ We kopen er al sinds 1993 een groot deel van ons materiaal en in 1998 installeerden we de eerste Deltapoort in Scandinavië. Onze monteurs kunnen lezen en schrijven met materiaal van Heras en de relatie tussen de Heras- en de SER-mensen is ook heel goed. Sommige medewerkers kennen elkaar al meer dan 20 jaar. Voor ons bedrijf is het een enorme kans. Als onderdeel van de grote groep kunnen we op allerlei vlakken nog sneller groeien. In omzet, in professionaliteit, in portfolio en noem maar op. Ik verheug me zeer op de komende jaren.”