Heras ontwikkelt uniek en artistiek hekwerk voor Schiphol SmartGate Cargo

In het Joint Inspection Center (JIC) op Schiphol werken handhavers en inspectiediensten nauw samen om luchtvracht snel, efficiënt en veilig te controleren. Omdat het gebouw eigendom is van de overheid, moest volgens een wettelijke regeling een deel van het budget voor het JIC worden besteed aan kunst. Heras ontwikkelde, in samenwerking met kunstenares Hansje van Halem, Schiphol, de douane en het Rijksvastgoedbedrijf, een artistiek hekwerk.

Schiphol SmartGate Cargo is het gezamenlijke programma van de Belastingdienst/Douane, Air Cargo Netherlands, KLM Cargo en Amsterdam Airport Schiphol om de goederenstroom op de luchthaven sneller en betrouwbaarder af te handelen. Als resultaat werd in november 2016 het Joint Inspection Center geopend op Schiphol. In het gebouw werken de Douane, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Inspectie Leefomgeving en Transport, Koninklijke Marechaussee en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming nauw samen om de controles van luchtvracht sneller, efficiënter en veiliger uit te voeren.

“Heras ontwikkelde een uniek hekwerk van geperforeerde stalen platen.”

Overheidsregeling zorgt voor mooie uitdaging

Het is Rijksbeleid dat de overheid bij bouwprojecten met een budget groter dan 1 miljoen euro een percentage van rond de 1 procent besteedt aan een beeldende kunstopdracht. Het Joint Inspection Center is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, de beheerder van het vastgoedportfolio van de overheid, en kwam daarom in aanmerking voor deze regeling. Frank Diepstraten, Ontwikkelingsmanager Schiphol Real Estate: “Samen met het Rijksvastgoedbedrijf benaderden we kunstenares Hansje van Halem om een bijzonder kunstwerk te ontwerpen. Zij kwam met het idee om de letters ‘SMARTGATE’ in het hekwerk rond het nieuwe gebouw te verwerken. Daarom schakelden we Heras in om dit unieke kunstproject vorm te geven.”

Kunstwerk vraagt om unieke periferie

Heras onderzocht de technische mogelijkheden om de letters in het hekwerk te plaatsen. Dat was geen eenvoudige opgave. Schiphol stelt strenge eisen aan de standaard periferiebeveiliging. Alex de Vries, Projectleider bij Heras: “Het hekwerk rond de periferie moet ontmoedigen om eroverheen te klimmen of erdoorheen te dringen. Daar hebben we standaard afspraken voor met Schiphol, die niet zomaar aangepast mogen worden. Bovendien ligt er naast de periferie van het Joint Inspection Center een parkeerplaats. Om te voorkomen dat personen via het dak van een voertuig over het hek klimmen, moest het hekwerk hoger worden dan de gebruikelijke 2,70 meter. De ontwikkeling van het kunstwerk vroeg dus om een nauwe afstemming tussen alle betrokken partijen.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Innovatief gebouw met beeldbepalende periferie

Als oplossing ontwikkelde Heras een 4 meter hoog hekwerk van stalen platen, waar duizenden minuscule gaatjes in geperforeerd zijn. Met een speciale lichtconstructie wordt het hekwerk zo belicht dat je in de duizenden gaatjes duidelijk de letters ‘SMARTGATE’ kunt onderscheiden. Frank Diepstraten: “Heras heeft een hekwerk geplaatst dat gelijkwaardig is aan onze standaard periferiebeveiliging op de luchthaven. Ze pakten dit unieke project daadkrachtig aan, van ontwerp tot uitwerking en plaatsing. Met alle betrokken partijen hebben we een prachtig resultaat neergezet, dat beeldbepalend is en symbool staat voor het innovatieve karakter van Schiphol SmartGate Cargo en het Joint Inspection Center.”

“Dit kunstwerk staat symbool voor het innovatieve karakter van Schiphol SmartGate Cargo.”

 

Advies en ondersteuning bij uw perimeter protection oplossing? Vraag een adviesgesprek aan met een van onze experts.