Door de uitbreiding van Schiphol Airport verhuisde het mortuarium van de luchthaven naar een nieuw pand aan een drukke weg. Schiphol zocht naar een oplossing om het gebouw preventief te beveiligen tegen bestuurders die mogelijk de macht over hun voertuig zouden kunnen verliezen. Heras adviseerde en verzorgde een veilige en robuuste oplossing, waarmee het mortuarium de veiligheid van medewerkers en bezoekers kan garanderen.
Het Mortuarium Schiphol biedt jaarlijks ruim 2.500 overledenen een waardige laatste reis. Zowel lichamen die het land inkomen als uitgaan, passeren het mortuarium. In een enkel geval wordt
het mortuarium gebruikt voor mensen die op de luchthaven overlijden. Het gebouw staat precies op de grens tussen het besloten, beveiligde deel van de luchthaven (luchtzijde) en het
dat toegankelijk is voor het publiek (landzijde). Daardoor kunnen de medewerkers van het mortuariumstoffelijke overschotten veilig en volgens wet- en regelgeving de grens helpen.
Door de bouw van een nieuwe terminal, verplaatste Schiphol het mortuarium naar een andere locatie op de luchthaven. Het nieuwe gebouw staat in een bocht waar dagelijks talloze
dienstauto’s voorbijrijden. Daarnaast dient de weg ook als calamiteitenroute voor de brandweer, politie en ambulances. Martijn Horsman, Circular Economy Ambassador bij Schiphol:
“Voertuigen rijden met snelheden van 50 à 60 kilometer per uur door die bocht. Het nieuwe mortuarium is gebouwd volgens het cradle-to-cradleprincipe. Het is een demontabel pand dat bestaat uit vrij lichte en duurzame grondstoffen. We wilden voorkomen dat een auto of vrachtwagen die de bocht mist het pand binnenrijdt. Daarom vroegen we Heras, onze vaste periferiebeveiliger, om met een robuuste oplossing te komen die past in de uitstraling van Schiphol. Een oplossing die medewerkers en bezoekers van het mortuarium ook echt veiligheid biedt.”
“Een robuuste oplossing die past in de uitstraling van Schiphol.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Heras schakelde partner Bavak Security in om samen speciale crash rated palen (bollards) te installeren. De uitdaging was om de bollards goed te verankeren, zonder diep te graven. Onder de luchthaven loopt namelijk veel kabel- en leidingwerk. De palen werden daarom op een diepte van 11 centimeter in een ijzeren constructie geplaatst en vastgezet in beton. De gecertificeerde bollards zijn in staat om een geladen voertuig van maximaal 7.500 kilo, met een maximale snelheid van 64 kilometer per uur op te vangen. De bollards absorberen de klap en brengen een voertuig, zowel in frontale als zijwaartse positie, direct tot stilstand.
“Medewerkers en bezoekers van het mortuarium voelen zich nu overal in het pand veilig.”
Het mortuarium van Schiphol beschikt nu over een goed beveiligde gevel. Horsman: “We wilden geen schijnveiligheid, maar een solide oplossing om preventief op te treden. De palen die door Heras geadviseerd zijn, voldoen volledig aan die verwachting. Bovendien zijn de zware stalen palen voorzien van speciale sleeves, zodat ze beter passen in de uitstraling van Schiphol. Maar het belangrijkste is dat de medewerkers en bezoekers van het mortuarium zich nu overal in het pand veilig voelen.”
Advies en ondersteuning bij uw perimeter protection oplossing? Vraag een adviesgesprek aan met een van onze experts.