Agrariërs voorkomen hoge kostenposten eenvoudig met terreinbeveiliging van Heras

Het erf is van oudsher heel open en toegankelijk. Maar het is ook een plek waar allerlei waardevolle machines, systemen, voertuigen en gereedschappen te vinden zijn. Steeds vaker weten criminelen daarom de weg naar het platteland te vinden. Ontdek hoe Heras agrarische bedrijven helpt om ongewenste gasten van het erf te houden en hoge kostenposten te voorkomen.

Agrarische bedrijven zijn steeds vaker het doelwit van inbraken en diefstallen. Onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) laat bovendien zien dat één op de vijf boeren gevoelens van angst en onveiligheid ervaart als gevolg van inbraken, diefstallen en betreding van het erf. Hoewel de recente inbraakgolf veel aandacht kreeg, was het voor ons geen verrassing. Zoals het voor de meeste agrarische bedrijven ook geen nieuws is. Onze experts komen regelmatig over de vloer bij tuinders, veehouders, agrariërs en loonwerkers. Tijdens die gesprekken gaat het al veel langer over het groeiende aantal inbraken en diefstallen op het platteland en de gevoelens van onveiligheid die veel mensen ervaren.

Alles wat los en vast zit

Op dit moment zijn peperdure GPS-systemen erg in trek. Agrariërs gebruiken deze apparatuur om hun land heel nauwkeurig te bewerken. Het gaat om systemen die al snel 15.000 tot 20.000 euro kosten. Maar we zien dat criminelen ook uit zijn op andere zaken. Ze hebben het gemunt op álles wat los en vast zit. Van handgereedschap tot zitmaaiers, van landbouwvoertuigen tot brandstof. Inbrekers zijn enorm brutaal en nemen rustig de tijd om over het terrein te wandelen en in schuren te kijken naar wat er te halen valt. Overigens vormen de gestolen spullen vaak niet eens het grootste probleem. De kosten van bedrijfsstagnatie kunnen veel groter zijn. Zo sprak één van onze verkoopadviseurs, Marc-Jan Muis, laatst de eigenaar van een loonbedrijf van wie de hele vloot stil stond. Dieven hadden gaatjes in de brandstoftanks van zijn voertuigen geboord om diesel te stelen.

Rondkijkende dagjesmensen

Wat we ook horen, is dat veel mensen het erf als een verlengstuk van de openbare weg zien. Agrarische ondernemers treffen regelmatig vreemden aan op hun terrein. Daarmee is niet gezegd dat deze mensen direct kwaad in de zin hebben, maar ook op rondkijkende dagjesmensen zitten hardwerkende agrariërs niet te wachten. Het versterkt bovendien de gevoelens van onveiligheid en kwetsbaarheid die sommige agrarische ondernemers ervaren.

Dierenactivisten

Activisten vormen een derde categorie ongewenste bezoekers. Organisaties als LTO Nederland waarschuwen al een tijdje voor actievoerders die hun vizier op een agrarisch bedrijf richten om hun punt te maken. Waar dit toe kan leiden, was in 2019 te zien in Boxtel. Ruim honderd activisten hielden toen een boerderij bezet om aandacht te vragen voor dierenleed. Dergelijke acties verstoren de dagelijkse bedrijfsvoering en kunnen bovendien tot onveilige situaties en gevolgschade leiden.

Optimale terreinbeveiliging met Heras

Heras wordt regelmatig uitgenodigd door agrarische ondernemers. Vaak nemen agrariërs pas contact met ons op als zich een incident heeft voorgedaan, meestal omdat de verzekeraar om opschaling van de beveiliging vraagt. Of omdat opeens blijkt dat de verzekeraar de eisen aan de erfafscheiding heeft aangepast en de schade niet gedekt is.

Als experts in perimeter protection helpt Heras ondernemers in de agrarische sector regelmatig bij het beveiligen van hun erf. Dat doen we aan de hand van het Heras Security Model. We beginnen met het vaststellen van de beveiligingsbehoefte, waarna we de meest relevante dreigingsscenario’s in kaart brengen. Deze scenario’s leggen we vervolgens langs de vijf verschillende elementen van ons Security Model: afbakenen, ontmoedigen, detecteren, vertragen en gecontroleerde beveiliging. Vervolgens bekijken we welke elementen het beste aansluiten op de dreigingsscenario’s die de ondernemer absoluut wil voorkomen.

Een uitkomst van zo’n analyse volgens het Heras Security Model zou een combinatie van terreinafscheiding en een elektrische toegangspoort met toegangscontrole zoals Access kunnen zijn. Met Access biedt u heel gecontroleerd toegang. Access zorgt bijvoorbeeld dat uw hekwerkpoort ’s morgens om 7.00 uur vanzelf opengaat en om 19.00 uur weer automatisch sluit. En zijn er mensen – familieleden, werknemers, leveranciers – die het terrein mogen betreden als de poort gesloten is, dan kunnen zij dankzij het elektronisch toegangssysteem de poort eenvoudig met hun smartphone openen.

Hoe hoog moet uw hek zijn?

Om beveiligingsrisico’s af te dekken, verwachten verzekeraars gelukkig niet dat er een hek van 2 meter hoogte om het bedrijf wordt gezet. Het gaat er vooral om dat er sprake is van een duidelijke erfafscheiding. Daarom is een hek van 1,25 of 1,50 meter hoog vaak al voldoende. Bespreek met uw verzekeraar welke eisen er gesteld worden aan uw erfafscheiding. Zo weet u zeker dat u na een inbraak of diefstal niet voor nóg een vervelende verrassing komt te staan.

Denk op tijd na over de beveiliging van uw terrein

Onderneemt u in de agrarische sector? En wilt u voorkomen dat inbrekers er met uw spullen vandoor gaan? Wacht dan niet tot het te laat is en laat Heras met u meedenken over de optimale beveiliging van uw terrein. Heras helpt agrariërs in heel Nederland om hun terreinbeveiliging naar een hoger niveau te tillen. Meer weten over onze aanpak? Neem dan telefonisch contact op via +31 88 274 0274 of vraag een gratis adviesgesprek aan.

Meer weten over onze aanpak?
Vraag een adviesgesprek aan