Om ervoor te zorgen dat uw poort in goede staat blijft functioneren, is regelmatig onderhoud door een expert belangrijk. Als eigenaar van een schuifpoort kunt u echter zelf ook bijdragen aan de staat van uw poort. Zo verlengt u de levensduur van uw poort én voorkomt u problemen. Onze experts delen enkele tips.
Als eigenaar van een poort wilt u dat de poort blijft functioneren en personen en voertuigen er veilig doorheen kunnen. Een automatische schuifpoort is feitelijk een zelfstandig opererende machine. Als eigenaar van die machine, bent u verantwoordelijk voor de veilige werking van uw poort. U dient te allen tijde aan te tonen dat uw poort aan alle regels voldoet en naar behoren functioneert. U moet ook aan kunnen tonen dat uw poort goed onderhouden is. Kunt u dat niet, dan loopt u het risico om bij schade of een ongeval aansprakelijk te worden gesteld. Mogelijk keert de verzekering dan niets uit. En loopt uw bedrijf daardoor ook risico op imagoschade en stagnatie van bedrijfsprocessen. In het meest ongunstige geval, wordt het zelfs gezien als een economisch delict.
Het zijn scenario’s waar u liever niet over nadenkt. En met goed onderhoud is dat ook helemaal niet nodig. Door een expert periodiek uw poort te laten controleren, zorgt u ervoor dat u aan alle eisen voldoet. We raden u beslist af om zelf aan de poort te sleutelen! Maar u kunt er wel aan bijdragen dat de poort goed blijft werken. We zetten drie tips voor u op een rijtje.
Houd goed in de gaten of de situatie rondom de poort verandert. Uw installateur stemt namelijk bij de installatie van de poort de veiligheidsvoorzieningen af op de omgevingsfactoren. Denk aan de groenvoorziening, gebouwen, hekwerk en andere beveiligingen. Als de situatie rondom de poort verandert, loopt u het risico dat uw poort niet meer veilig is. Bijvoorbeeld als er te veel wildgroei ontstaat en de poort niet meer goed sluit. Of als u hekwerk verwijdert waardoor kwetsbare delen van de poort bloot komen te liggen. Mogelijk moet u maatregelen treffen om te voldoen aan de veiligheidseisen.
De fotocel is een infraroodsensor die moet voorkomen dat een automatische poort in aanraking komt met een persoon of object. Zodra de infraroodcel beweging detecteert tijdens het sluiten, verstuurt de sensor een signaal. Direct na het activeren van de infraroodcel stopt de poortbeweging. Daarna keert de schuifrichting om en gaat de poort weer open. Deze fotocel bevindt zich op het portaal (het deel waar de poort in schuift bij het sluiten). Als er te veel stof of vuil op zit, detecteert de sensor geen beweging meer. Dat kunt u voorkomen door de fotocel regelmatig voorzichtig schoon te maken met een droge doek. Als test kunt u de werking controleren door tijdens het sluiten door de doorgang te lopen en kijken of de poort omkeert.
Een rail? Jazeker, sommige automatische poorten bewegen over een rail, die de constructie geleidt. Deze rail kan wel tegen een stootje, maar toch komt er wel eens wat vuil in terecht. Daarom is het goed om de rail regelmatig even te controleren op steentjes, takjes en andere rommel. Hoe u dat slim aanpakt? Lees eerst even de gebruiksaanwijzing van uw poort. In uw gebruikshandleiding staan tips om uw rail op de juiste manier schoon te maken. Gebruik geen hogedrukreiniger. Dit kan schade toebrengen aan de poort en de aandrijfunit.
Twijfelt u over de werking van uw poort of heeft u last van een storing? Ga dan zeker niet zelf sleutelen. Uw poort is een elektrische constructie vol met mechanische componenten. Uw installateur of monteur is getraind om uw poort op een veilige en verantwoorde manier te onderhouden. Daarbij houden ze rekening met omgevingsfactoren en beschikken ze over de certificaten om volgens de juiste procedures te werken. Zo zorgen ze ervoor dat u altijd over een goed werkende poort beschikt.
Wilt u onderhoud laten uitvoeren voor behoud van een veilige en goedwerkende poort?
Neem contact op met onze service afdeling: 088 274 0274 of kijk voor meer informatie over onze service op www.heras.nl/service.