Datacenter BIT borgt continuïteit dankzij imposante beveiliging van het terrein

Datacenter BIT verzorgt de IT- en internetinfrastructuur van bedrijven. BIT zocht een doeltreffende beveiliging van het terrein, zodat het terrein niet te benaderen is voor indringers. Heras heeft samen met BIT voor een passende beveiligingsoplossing gezorgd.

De uitdaging

BIT is een zakelijke internet service provider met een eigen datacenter in Ede. BIT verzorgt de ruggengraat van de IT- en internetinfrastructuur van klanten met onder andere colocatie, internetverbindingen en managed hosting. “De continuïteit van onze dienstverlening is voor onze klanten het allerbelangrijkste” vertelt Robert Korteweg, Datacenter engineer bij BIT. “Wat er ook gebeurt, hun infrastructuur moet overeind blijven. Daarbij spelen zaken als stroomtoevoer, koeling én beveiliging een grote rol. Bij beveiliging draait het niet alleen om het beschermen van de data van klanten, maar ook van andere zaken, zoals noodstroomaggregaten die op het terrein staan. Daarom zochten we een expert die ons terrein kon beveiligen zodat indringers geen kans maken om onze gebouwen en de data te bereiken.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

De aanpak

BIT had zelf een duidelijk beeld van de beveiligingsbehoefte. “Rondom ons datacenter stond al een hekwerk, maar dat was te laag”, legt Korteweg uit. “De bedoeling was dat de terreinbeveiliging indringers vertraagt en afschrikt. Daarom wilden we een hoger hekwerk en een nóg hoger Electric fence erachter. Daarnaast wilden we alles koppelen aan ons bestaande alarmsysteem. Dat moest goed gebeuren, dus zochten we een solide partij met een gevestigde naam in de markt van beveiliging. Zo kwamen al snel uit bij Heras.”

Heras en BIT toetsten samen de beveiligingsbehoefte van het datacenter. Robert Korteweg: “Heras bekeek de situatie ter plekke. Daarna bespraken we de aanpak voor het complete project. Vervolgens werden de beveiligingsoplossing geïnstalleerd. Heras heeft enkele delen van het bestaande hekwerk hergebruikt. Dat is allemaal heel netjes gegaan. De communicatie tijdens het plaatsen van de beveiligingsoplossingen verliep ook prima. Alle aandachtspunten werden besproken en meteen aangepakt.’’

“We zochten een solide partij met een gevestigde naam in de markt van beveiliging. Zo kwamen we al snel uit bij Heras.”

– Robert Korteweg, Datacenter engineer, BIT –

Heras en BIT toetsten samen de beveiligingsbehoefte van het datacenter. Robert Korteweg: “Heras bekeek de situatie ter plekke. Daarna bespraken we de aanpak voor het complete project. Vervolgens werden de beveiligingsoplossingen geïnstalleerd. Heras heeft enkele delen van het bestaande hekwerk hergebruikt. Dat is allemaal heel netjes gegaan. De communicatie tijdens het plaatsen van de beveiligingsoplossingen verliep ook prima. Alle aandachtspunten werden besproken en meteen aangepakt.’’

De oplossing

Het datacenter van BIT wordt nu beveiligd door een twee meter hoog spijlenhekwerk met daarachter een imposant Electric fence van tweeëneenhalve meter hoog. Heras plaatste tevens vijf schuifpoorten, waarvan één poort uitsluitend voor voetgangers. “De poorten hebben snelle aandrijvingen, zodat we onze klanten snel toegang kunnen verschaffen tot het terrein ”, stelt Robert Korteweg. “Ook komt niemand ongezien op ons terrein. Prospects, klanten en leveranciers dienen altijd aangemeld te zijn voordat ze het terrein betreden. Dat zorgt ervoor dat we altijd weten wie zich op ons terrein bevindt. Daarnaast is de beveiligingsinstallatie aan ons alarmsysteem gekoppeld, meldingen vanuit dat systeem gaan direct door naar een meldkamer.” Het Electric fence zorgde na oplevering nog wel voor wat uitdagingen. Korteweg: “Na een tijdje traden er storingen op, waardoor ons alarmsysteem op lukrake momenten afging. Heras nam deze problemen serieus op en heeft ze adequaat opgelost.”

De data in het datacenter en de hardware op het terrein van BIT zijn nu volledig beveiligd. “Als je ons datacenter ziet, zijn de beveiligingsinstallaties indrukwekkende eerste afschrikmiddelen”, zegt Korteweg. “Dat is voor ons van grote waarde. Niet alleen weert het indringers af, onze klanten zien daardoor ook meteen dat we de continuïteit en beveiliging van hun data serieus nemen. Op die manier draagt de beveiliging van het terrein direct bij aan onze belofte van ononderbroken dienstverlening aan onze klanten.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Het resultaat

Een hoog hekwerk als afbakening en Electric fence om indringers te ontmoedigen zorgen voor een effectieve eerste lijn van beveiliging van het terrein. Door gecontroleerde toegang weet BIT altijd wie zich op het terrein bevindt. Komt er toch iemand ongewenst het terrein op? Dan volgt direct een melding door de koppeling tussen de beveiligingsinstallatie en het alarmsysteem.

Meer informatie en advies

Advies en ondersteuning bij uw perimeter protection oplossing? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze experts.