Soepele verkeersstroom en voedselveilige vrieslocatie voor Agristo

Op een bedrijventerrein in Tilburg pronkt het grootste vrieshuis van de Benelux. Agristo, producent van diepgevroren aardappelproducten, wilde deze nieuwe locatie voorzien van een optimale verkeersstroom voor de ruim 100 vrachtwagens die dagelijks komen inladen. Bovendien was een geschikte terreinbeveiliging nodig om de voedselveiligheid van hun aardappelproducten te kunnen borgen.  

Met speedgates, slagbomen en een tourniquet van Heras kan Agristo de dagelijkse stroom aan vrachtwagens automatisch in goede banen leiden. En een schuifpoort zorgt ervoor dat hulpdiensten snel ter plaatse kunnen zijn. Dankzij al deze oplossingen kan Agristo tevens de kwaliteit van hun producten onverminderd garanderen.

De uitdaging

Agristo is de stille kracht achter de diepgevroren aardappelproducten die te vinden zijn in de vriesvakken van bijvoorbeeld supermarkten en horecazaken. “Wij produceren alles wat je uit een aardappel kunt halen”, vertelt Geert Ceelen, Supply Chain Manager bij Agristo. “Friet, partjes, aardappelkroketjes, alles wat je kunt bedenken. En we leveren aan klanten in maar liefst 130 landen.” In Tilburg bouwde het van origine Belgische bedrijf het grootste vrieshuis van de Benelux, met opslagruimte voor wel 42 miljoen kilo diepgevroren friet. En dat brengt wat uitdagingen met zich mee.

“Heras is een bekende naam op het gebied van terreinbeveiliging en ze leveren kwaliteitsproducten. We werken al jaren naar volle tevredenheid samen.”

— Geert Ceelen, Supply Chain Manager, Agristo

Ceelen: “Op onze oude locatie hadden we dagelijks te maken met zo’n 55 vrachtwagens die onze producten kwamen inladen. Dat was al veel, maar bij deze grotere locatie is het aantal vrachtwagens toegenomen naar ruim 100 per dag. Daarnaast willen we in het kader van voedselveiligheid voorkomen dat iedereen bij onze producten kan komen. We zochten daarom een manier om de verkeersstroom iedere dag in goede banen te leiden én ervoor te zorgen dat onbevoegden niet zomaar ons terrein kunnen betreden. Op onze andere locaties werken we al jaren met Heras samen, dus ik wist waar ik moest zijn voor deze klus.”

De aanpak

Ceelen nam contact op met Heras. Vanzelfsprekend, vindt hij. “We werken altijd naar volle tevredenheid samen. Heras is een bekende naam op het gebied van terreinbeveiliging en ze leveren kwaliteitsproducten. Ze reageren snel op service-aanvragen en ze zitten in de buurt. Dat is gewoon prettig.”

Samen met Heras tekende Ceelen de ideale verkeersstroom uit voor het inlaadproces bij het nieuwe vrieshuis. “Vrachtwagenchauffeurs moeten zich bij aankomst aanmelden bij ons automatische toegangssysteem”, legt Ceelen uit. “Als er op dat moment plek is bij een laaddock, dan mogen ze meteen doorrijden en kan het inladen beginnen.” Maar als er geen plek is, mogen de vrachtwagens het terrein nog niet op. “Dan kunnen ze wachten op het parkeerterrein, dat is een soort tussenfase. Ze ontvangen vervolgens een melding als er wél plek is. Dat moet allemaal automatisch gaan. Daarom hadden we terreinbeveiligingsoplossingen nodig die we naadloos aan ons toegangssysteem konden koppelen.”

De oplossing

Heras installeerde diverse terreinbeveiligingsoplossingen die allemaal in Oirschot zijn geproduceerd. Ceelen: “Speedgates zorgen ervoor dat vrachtwagens snel binnen kunnen na het aanmelden. Deze poorten sluiten ook snel, zodat ons terrein vlug weer volledig is afgeschermd.” Op het parkeerterrein kunnen vrachtwagenchauffeurs hun benen strekken. “Via een tourniquet kunnen ze alvast ons terrein op om binnen koffie te halen of een douche te nemen na een lange rit.”

Een slagboom schermt het parkeerterrein af van het terrein rondom het vrieshuis. “Zo voorkomen we dat vrachtwagens meteen naar de laaddocks rijden en dat we daar een opstopping krijgen. Die slagboom gaat pas open als een vrachtwagenchauffeur een melding krijgt dat er een laaddock vrij is. Na het inladen vertrekt de vrachtwagen aan de andere kant van het terrein ook weer door speedgates.” Uiteraard is ook aan calamiteiten gedacht. “Via een schuifpoort langs de weg kunnen hulpdiensten heel snel het terrein op.”

De oplossingen van Heras en het toegangssysteem van Agristo vormen een ideaal samenspel voor een efficiënte verkeersstroom en een goed beveiligd terrein. “We hebben nu een vlotte doorstroming van het verkeer op en rondom ons terrein”, merkt Ceelen op. “En onze vervoerders en chauffeurs weten waar ze aan toe zijn. Dankzij het toegangssysteem en de daarop aangesloten terreinbeveiliging kunnen we precies zien in welke fase van het inlaadproces vrachtwagens zich bevinden. Bovendien levert Heras een cruciale bijdrage aan de voedselveiligheid van onze producten. We weten dankzij hun oplossingen zeker dat niemand zomaar onze producten kan bereiken. En dat is zeer waardevol voor ons. Heras brengt dus exact wat wij nodig hebben om de kwaliteit te leveren die onze klanten van ons verwachten.”

Wilt u advies over een oplossing voor uw terrein?
Vraag een adviesgesprek aan