Onderhoud van hekwerk en handbediende poorten? 6 redenen om het serieus te nemen

Een continu optimale terreinbeveiliging begint bij periodiek onderhoud. Veel bedrijven en organisaties denken dan alleen aan de elektrische toegangspunten, want daar kan ‘meer stuk aan gaan’. Maar dat is een misverstand. In dit blog leggen we uit waarom het goed is om juist ook aandacht te besteden aan handbediende toegangspunten en hekwerk. 

Terreinbeveiliging moet altijd doen wat het moet doen. Is er een storing aan een poort? Dan komt uw bedrijfscontinuïteit in gevaar. En dat kost geld en tijd. Regelmatig onderhoud aan uw toegangspunten kan dat voorkomen. Daarmee verkleint u de kans op storingen en verlengt u de levensduur van uw beveiligingsinstallaties. Allemaal logisch tot nu toe, toch? Maar waar service en onderhoud aan elektrische toegangspunten gangbaar is, lijkt onderhoud aan handbediende poorten en hekwerk dat niet. Toch is zogenoemd mechanisch onderhoud net zo belangrijk.

Waarom mechanisch onderhoud belangrijk is

Niet-elektrische poorten, tourniquets en hekwerk zijn onderdeel van een integrale terreinbeveiliging. Alle beveiligingsinstallaties samen zorgen ervoor dat u uw werk kunt doen, zonder dat u last heeft van ongewenste personen en voertuigen op uw terrein. Er zijn enkele concrete redenen waarom mechanisch onderhoud nét zo belangrijk is als het onderhoud van elektrische poorten:

1. Bewegende delen soepel houden

Net als een elektrische poort heeft een handbediende poort veel bewegende delen. Al die onderdelen bewegen meerdere malen per dag, het hele jaar door. Daarom is het essentieel om die delen regelmatig te controleren. Het is bijvoorbeeld geen goed teken als uw medewerkers moeten trekken aan een schuifpoort. Die moet gemakkelijk open en dicht gaan, zodat uw terrein snel en eenvoudig beveiligd is. Ook wanneer een poort niet regelmatig open en dicht gaat is onderhoud van belang. U wilt bijvoorbeeld niet dat een poort klemt en dat deze niet opent bij een calamiteit.

2. Zwakke schakels vermijden

Uw terreinbeveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. Zit er ergens een loszittend onderdeel of een gat in het hekwerk, dan neemt de kans op onbevoegde toegang en zelfs inbraken al gauw fors toe. Zorg dat alle poorten en hekwerk op uw terrein uw beveiligingsniveau niet ondermijnen door gebrekkig onderhoud.

3. Veiligheid van aanwezigen garanderen

Zonder periodieke controle op handbediende poorten en hekwerk heeft u geen zicht op de conditie van die beveiligingsinstallaties. En dat levert serieuze veiligheidsrisico’s op voor aanwezigen. Een loszittende draaipoort kan bijvoorbeeld omvallen, met de kans dat de poort op mensen belandt. Dat wilt u vanzelfsprekend koste wat kost voorkomen. Met regelmatig onderhoud borgt u de veiligheid van uw medewerkers en bezoekers.

4. Vals alarm voorkomen

Heeft uw terrein hekwerk in combinatie met een detectiesysteem? Dan is onderhoud van het hekwerk sowieso een goed idee. Een loszittend stuk hekwerk of hekwerk wat niet strak genoeg gespannen is, kan tegen de detectiedraden aan komen. Met valse – en dus ongewenste – alarmen als gevolg.

5. CE-markering continueren

Iedere beveiligingsinstallatie moet voldoen aan allerlei Europese regels en wetgeving op het gebied van onder andere functionaliteit en veiligheid. Is dat het geval, dan krijgt een installatie een zogeheten CE-markering. Dat geldt dus ook voor niet-elektrisch aangedreven installaties. Zo’n CE-markering moet vervolgens up-to-date blijven. Alleen met regelmatig onderhoud bent u daar zeker van.

6. Professionaliteit uitstralen

Uw hekwerk en poorten staan vol in het zicht. Vaak is dat het eerste wat een bezoeker van uw bedrijf ziet. Net hekwerk en goed functionerende poorten stralen professionaliteit en zekerheid uit.

Periodiek mechanisch onderhoud is onmisbaar

Om uw terrein continu goed beveiligd én veilig te houden voor medewerkers en bezoekers, is controle en onderhoud van álle beveiligingsinstallaties onmisbaar. Daarom moet periodiek onderhoud van niet-elektrische poorten, tourniquets en hekwerk net zo standaard worden als onderhoud van elektrische poorten. Alleen zo verkleint u de kans op veiligheidsrisico’s en inbraken, en zorgt u ervoor dat uw werkzaamheden altijd door kunnen blijven gaan.

In onze service- en onderhoudsoplossingen is mechanisch onderhoud in begrepen. Meer weten over mechanisch onderhoud? Neem contact op met Heras om de mogelijkheden te bespreken.