Heras bestaat 70 jaar!

Heras vervult en overtreft al 70 jaar de beveiligingsbehoeften van klanten in heel Europa. Het is dankzij deze staat van dienst, samen met het blijvend groeiende vakmanschap van onze medewerkers, dat wij ons experts in perimeter protection kunnen noemen. Ter ere van ons 70 jarig bestaan blikken we terug op de ontwikkeling die Heras heeft doorgemaakt sinds 1952.

Met slechts een kleine duizend gulden aan spaargeld, geen materiaal of klanten, maar met een rotsvast vertrouwen in de toekomst, startte Frans Ruigrok op 1 april 1952 het bedrijf Hekwerk Industrie Eindhoven, het tegenwoordige Heras.

Hij had revolutionaire ideeën voor het standaardiseren van hekwerken, maar de klanten stonden in deze beginperiode nog niet in de rij. Pas in 1955 begint de levensvatbaarheid van het bedrijf zich te bewijzen. Er staan inmiddels twaalf mensen op de loonlijst.

Van pionieren naar professionele organisatie

Heras schrijft in de jaren vijftig en zestig geschiedenis door als eerste een standaardhek zonder schuingeplaatste balk te introduceren. Dat is het startsein voor een reeks aan innovatieve hekwerken en onderdelen. Ook wijzigt de naam van het bedrijf in Heras (HEk- en RASterwerk) Hekwerk. Het is, zo blijkt, een naam die degelijkheid uitstraalt en vertrouwen wekt.

Na jaren van pionieren is Heras in 1960 uitgegroeid tot een professionele verkooporganisatie. Met een omzetgroei van soms wel 40% per jaar en grote klanten als de Nederlandse Aardolie Maatschappij, Nederlandse Spoorwegen en Rijksgebouwendienst, is het bedrijf een belangrijke speler op de hekwerkmarkt.

Heras verhuist in 1966 naar Oirschot en vestigt zich op een strategische locatie met een gunstige ligging aan weg en water. Het gaat het bedrijf voor de wind, maar het vinden van de juiste vakmensen blijft lastig. De oprichter van Heras, Frans Ruigrok is echter niet voor een gat te vangen. Na een succesvolle samenwerking met onderaannemers komt hij op het idee om de montageploegen te verzelfstandigen. Zij werken voor eigen rekening, maar wel onder de vlag van Heras. Het bedrijf telt veertien jaar na de oprichting zestig werknemers en een omzet van zes miljoen gulden.

In de jaren zestig werden al voorzichtig de eerste stappen over de grens gezet. Heras opent tussen 1968 en 1991 vestigingen in België, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Maar ook buiten Europa plaatst het bedrijf hekwerken, onder meer in Saoedi-Arabië.

De ontwikkeling van producten en processen

Een van de grootste uitdagingen uit de geschiedenis van Heras is het zogenaamde securityhek, als ultieme beveiliging van een object. In 1980 krijgt het bedrijf een afdeling engineering, die zich richt op de ontwikkeling van nieuwe producten. Producten die nauwelijks meer ‘hekwerken’ genoemd kunnen worden, gezien de complexiteit en de uiteenlopende wensen van de klanten.

In 1990 vindt Heras de tijd rijp voor het leveren van toegangscomponenten om de entree van bedrijven te automatiseren. Het accent ligt niet langer op de verschillende hekwerken, maar op de zogenaamde turnkey-aanpak. Met de Deltapoort als basis ontstaat een assortiment om de in- en uitgaande stromen goederen en personen te controleren, beheersen en registreren.

Heras Productie wordt omgebouwd van een traditioneel, voorraadproducerend bedrijf naar een modern bedrijf dat uitsluitend op basis van bestellingen (on-order) produceert. Het betekent een compleet nieuwe manier van werken én de introductie van een logistiek besturingspakket.

Doorbraak in de industrie

Een echte doorbraak in de hekwerkindustrie danken we aan een grote Nederlandse voetbalclub. Vandalisme en geweld bij sportwedstrijden zijn al jaren een groot maatschappelijk probleem. In de zoektocht naar een alternatief voor de normale afrasteringen neemt Ajax in 1991 contact op met Heras. Samen met General Electric Plastics ontwikkelt Heras in 1994 een transparant hek, waarbij de vakvulling vervangen wordt door kunststof veiligheidsglas. Het product betekent een doorbraak in de hekwerkindustrie.

Vanaf 2016 introduceert Heras verschillende nieuwe producten. Na uitgebreid onderzoek, research, ontwerp, ontwikkeling en testen komen de producten tot leven dankzij het werk van Heras’ eigen afdeling Product en Ontwikkeling. Denk hierbij aan de volledige lijn speedgates, B700 tourniquet, HVM. Allemaal internationaal beschikbaar voor alle landen waar Heras actief is.

Veiligheid op nummer 1

Eind 2021 is Heras verheugd over de invoering van herziene CE-normen voor automatische poorten. De strengere eisen zijn ingevoerd om het veiligheidsniveau van toegangscontrole systemen in de hele sector te verhogen. Alle producten in het Heras assortiment toegangscontrole voldoen aan de eisen van de herziene norm. Alles is in het werk gesteld om klanten de zekerheid te bieden dat de producten die Heras produceert en installeert aan alle voorschriften voldoen. Bij Heras besteden we veel aandacht aan de veiligheid van onze producten. Van ontwerp en productie, tot installatie en onderhoud. Veiligheid staat bij Heras op nummer 1.

Anno 2022 is Heras een vooraanstaand Europese totaalleverancier van permanente en mobiele perimeter protection oplossingen. Wij opereren vanuit meer dan 25 landen en hebben meer dan 1100 experts in dienst.